Pregovori o Iranu mogu napraviti promjene na tržištu nafte

"Njujork tajms" piše da se promjene na globalnom tržištu energenata neće dogoditi za najmanje šest mjeseci, ako ne i za više od godinu, jer je tržište tog energenta već prezasićeno
72 pregleda 0 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.04.2015. 13:47h

Pozitivan pomak u pregovorima o iranskom nuklearnom programu može da izazove seizmički potres na globalnom tržištu nafte na duže staze.

Energetski stručnjaci su saglasni s tim, ali se razilaze u procjenama efekata koje će uspjeh pregovora imati na kratak i srednji rok, prenosi Tanjug.

Prema okvirnom sporazumu o ograničavanju iranskog nuklearnog programa, koji je postignut u četvrtak u Švajcarskoj, sankcije Iranu ostaju na snazi sve dok se zapadne sile ne uvjere da Teheran poštuje dogovorene uslove. Pregovarači imaju rok do 30. juna da urade konačan tekst sporazuma.

Analitičari smatraju da bi povratak Irana na raniju poziciju na tržistu nafte mogao da se dogodi tek u drugoj polovini naredn godine, prenosi Rojters.

"Njujork tajms" piše da se promjene na globalnom tržištu energenata neće dogoditi za najmanje šest mjeseci, ako ne i za više od godinu, jer je tržište tog energenta već prezasićeno.

"Sankcije će vjerovatno biti ukinute šest mjeseci do godinu nakon potpisivanja sporazuma u junu", ocijenili su analitičari kompanije Energy Aspects.

Prema okvirnom sporazumu, sankcije EU i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) biće ukinute tek nakon što Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA potvrdi da je Iran preduzeo sve ključne korake vezane za nuklearni program, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno nakon završetka pregovora u Švajcarskoj.

Agencija Rojters ranije je pisala da bi u slučaju ukidanja sankcija Teheranu, velike azijske rafinerije vjerovatno kupovale više nafte od Irana. Kina je najveći kupac iračke i iranske nafte.

»Ukoliko postignu konsenzus o nuklearnom pitanju, i ako SAD i zapadne zemlje ublaže ograničenja na prodaju iranske nafte, vjerujem da će kineski uvoz nafte iz Irana porasti«, rekao je predsjednik kineske naftne kompanije PetroChina, Vang Dongđin.

Ruski portal Sputnjik ocijenio je da, uprkos uspjehu pregovora o iranskom nuklearnom programu, u kratkoročnoj perspektivi o Iranu još neće moći da se razmišlja kao o pouzdanoj alternativi Rusiji u isporukama energenata.

U srednjoročnoj perspektivi će, kako se navodi, sve zavisiti od situacije u svijetu, na Bliskom i srednjem istoku, ali i od rasporeda snaga u Iranu, odnosno spoljne i unutrašnje politike Teherana.

Bonus video: