Kinezi traže da rade četiri dana sedmično

Kijan kao primjer navodi Holandiju, gdje se radi 29 sati nedjeljno, što je najmanji broj radnih sati u bilo kojoj industrijskoj naciji
1 komentar(a)
Štrajk Apple, Foto: Rojters
Štrajk Apple, Foto: Rojters
Ažurirano: 04.04.2015. 14:57h

Kina je 25. marta obilježila dvadesetogodišnjicu uvođenja petodnevne radne sedmice, što je podstaklo javnu raspravu o odnosu "rada i igre" u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

Građani čiji se standard popravio u decenijama jakog ekonomskog i privrednog rasta sad traže četiri radna dana, a ideju podržava 98 odsto od 50.000 ispitanika u Sini.

Profesor Vang Kijan sa kineskog Univerziteta Renmin koji se specijalizovao za "ekonomiju opuštanja" posebno jako zagovara smanjenje broja radnih sati i pritom navodi uspjehe evropskih nacija, prenosi državni Global Times.

Kijan kao primjer navodi Holandiju, gdje se radi 29 sati nedjeljno, što je najmanji broj radnih sati u bilo kojoj industrijskoj naciji. On je naveo i primjer Danske, gdje radna sedmica traje 37.7 sati i koja važi za "najsrećniju zemlju svijeta", piše Index.hr.

"Uprkos malom broju radnih sati, Holandija je jedna od od najproduktivnijih nacija EU," kaže.

Sa druge strane, kineski radnici u prosjeku dobijaju pet dana plaćenog odmora godišnje. Pred državne praznike, od kojih dva traju sedam dana, radnici u Kini moraju da rade vikendima, kako bi uživali u praznicima.

Vang je optimističan da će radna sedmica koja traje četiri dana u Kini postati stvarnost do 2030. godine uprkos protivljenju korporativnih lobija i kulturi rada koju zagovara Partija.

Riječ je o očiglednoj želji u populaciji koja trpi "kolektivnu iscrpljenost" nakon dvije decenije vrtoglavog ekonomskog rasta, ocjenjuje profesor i poziva zvaničnike da poslušaju želje građana.

Bonus video: