Rohani: Iran će poštovati okvirni nuklearni sporazum

Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak poslije osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rješavanju spora između Zapada i Teherana i postizanju sveobuhvatnog sporazuma do 30. juna
0 komentar(a)
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Hasan Rohani, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2015. 16:49h

Iran će poštovati okvirni dogovor o nuklearnom programu sa svjetskim silama, poručio je iranski predsjednik Hasan Rohani.

Rohani je osim toga, pozdravio, kako je ocjenio, ovaj istorijski sporazum.

Probni dogovor o ključnim parametrima sporazuma o iranskom nuklearnom programu, postignut u četvrtak poslije osam dana pregovora u Švajcarskoj, otvorio je put ka rješavanju spora između Zapada i Teherana i postizanju sveobuhvatnog sporazuma do 30. juna.

"Ako smo obećali, preduzećemo korake zasnovane na tom obećanju. Naravno, to zavisi i od toga da li će i druga strana preduzeti korake zasnovane na svom obećanju", rekao je Rohani u obraćanju koje je televizija prenosila uživo.

Rohani je dodao da su svjetske sile sada prihvatile da Iran može da vrši obogaćivanje uranijuma na svojoj teritoriji što su, kako je rekao, nekada smatrale opasnošću za region, prenio je Rojters.

Okvirni dogovor postignut u Lozani pozdravile su danas Njemačka i Francuska, ali je šef njemačke diplomatije upozorio da "nema garancija" da će on na kraju biti uspiješan.

"To je dobro, ali je istovremeno još suviše rano za slavlje. Juče smo postavili kamen temeljac", rekao je Frank-Valter Štajnmajer, poslije razgovora sa francuskim i poljskim kolegom u Varšavi.

"Svaki pregovarač zna da nema garancija da će pregovori biti uspiješni", dodao je Štajnmajer.

Njegovo upozorenje ponovio je i šef francuske diplomatije Loran Fabijus, koji je rekao da Iran "još treba da pređe cio put".

"Ima veoma složenih pitanja na kojima treba raditi", rekao je Fabijus i pozdravio, kako se izrazio, "nesporan napredak" koji se mora posmatrati "objektivno i s nadom".

Nuklearni pregovori Irana sa SAD, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, koji su počeli krajem 2013, usmjereni su na postizanje sporazuma, koji bi ublažio bojazni Zapada da Teheran pod plaštom civilnog nuklearnog programa razvija oružje, u zamjenu za ublažavanje sankcija koje su nanijele veliku štetu iranskoj ekonomiji.

Sveobuhvatni sporazum omogućiće suštinsko ograničenje nuklearnog programa Irana i ukidanje svih sankcija.

UN su Iranu uvele četiri paketa sankcija zbog nuklearnih aktivnosti, uključujući zabranu transfera osjetljive tehnologije i embargo na oružje.

Bonus video: