Jemen: Bombe istjerale pobunjenike iz predsjedničke palate

AP navodi da više od polovine od ukupno 25 miliona stanovnika živi u siromaštvu, a da je u zemlji već 330.000 raseljenih zbog ranijih sukoba
0 komentar(a)
Jemen, Foto: Reuters
Jemen, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.04.2015. 09:25h

Jemenski pobunjenici Huti povukli su se jutros rano iz palate jemenskog predsjednika Abedraboa Mansoura Hadija iz Adena poslije cjelonoćnih vazdušnih napada koalcije koju predvodi Saudijska Arabija.

Pobunjenici su zauzeli kompleks dan ranije, poslije žestokih borbi sa pristalicama Hadija, koji se sklonio u Saudisjku Arabiju, prenosi AFP.

Hutska milicija i njihovi saveznici su se povukli pred zoru iz palate Al Mašik, naveo je zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Više desetina vojnika juče se iskrcalo u Adenu, nekoliko sati nakon što su Huti ušli u sam centar grada.

Nije odmah bilo moguće odrediti državljanstvo iskrcanih trupa, ali koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koja pokušava da zaustavi Hute, kontroliše vode oko Adena.

U koaliciji tvrde da vojska koja se iskrcala nijesu Saudijci već mogu da budu snage koje podržavaju bivšeg predsjednika Ali Abdulaha Saleha.

Tragične posljedice dvonedjeljnih sukoba: Poginulo 90 djece

Više od 500 osoba, od kojih 90-oro dejce, poginulo je, a približno 1.700 je ranjeno tokom posljednje dvije nedjelje u sukobima u Jemenu, saopštile su UN.

Prema riječima zamjenice generalnog sekretara UN za humanitarna pitanja Valeri Amos, desetine hiljada ljudi napustile su svoje kuće a dio njih preko mora otišao je za Džibuti i Somaliju.

Amosova je pozvala sve strane da ne gađaju bolnice, škole, izbjegličke kampove i civilnu infrastrukturu, prenio je AP.

Zamjenica generalnog sekretara Svjetske organizacije pozvala je sve strane u konfliktu da poštuju međunarodno pravo i garantuju bezbjednost civila, kao i da osiguraju pristup stanovništvu radi dopremanja potrepština.

"Uočen je veliki nedostatak električne energije, vode za piće i osnovnih ljekova", rekla je Amosova, ističući da su i do zaoštravanja situacije u Jemenu milioni žitelja bili u krajnje nepovoljnom položaju.

AP navodi da više od polovine od ukupno 25 miliona stanovnika živi u siromaštvu, a da je u zemlji već 330.000 raseljenih zbog ranijih sukoba.

Predstavnik Jemena u Fondu UN za djecu (UNICEF) izrazio je bojazan od humanitarne katastrofe i istakao da je tokom prvih četiri dana vazdušne operacije ubijeno 62 djece, koliko ih je ukupno poginulo prošle godine kada je šitska milicija počela borbu za proširenje uticaja protiv vladinih snaga.

Pritom je procijenio da je približno trećina boraca na svim stranama mlađa od 18 godina i da neki imaju i 13 ili 14 godina.

Prošle sedmice saudijska avijacija uz podršku Bahreina, Katara, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata počela je bombardovanje položaja pobunjenika Huta.

Operaciji čiji je cilj vraćanje legalnog predsjednika Abdrabua Mansura Hadija i njegove vlade na vlast, priključili su se i Egipat, Jordan, Maroko, Pakistan i Sudan.

Bonus video: