Kosačev: Američko povlačenje iz raketnog sporazuma može izazvati rat

Sergej Rjabkov očekuje objašnjenje od američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, dok Konstantin Kosačev traži da se sazove sjednica Savjeta bezbjednosti UN
54 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2018. 09:42h

Povlačenje SAD iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, moglo bi da izazove rat, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantin Kosačev i zatražio sazivanje sjednice Savjeta bezbjednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o "kritičnoj situaciji".

"Zapadni saveznici SAD morali bi da naprave izbor – bilo da se odluče za isti put, što može dovesti do novog rata, ili da stanu na stranu zdravog razuma, sudeći po instinktu za samoodržavanje, jer jedva da bi neko preživio nuklearni sukob, koji se približava nakon jednostrane odluke SAD", napisao je Kosačev na Fejsbuku, prenosi Tas.

Ocijenio je i da bi trebalo da se održe konsultacije između četiri nuklearne sile (bez SAD) i da se hitno razgovara na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, kao i na sjednici SB UN.

"Situacija je kritična i prijetnje miru dobijaju poseban oblik", napisao je Kosačev.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija očekuje od američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, koji danas stiže u Moskvu, da pojasni planove Vašingtona, prenosi Tanjug.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, ali nije ponudio nijedan primjer tog kršenja.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

Bonus video: