Zarif : Ostvaren značajan napredak u pregovorima

U međuvremenu francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus koji je bio napustio pregovore i ostavio svoje zamjenike, sada se vratio
67 pregleda 1 komentar(a)
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Mohamad Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2015. 09:18h

Iranski šef diplomatije Džavad Zarif izjavio je danas da je napravljen "značajan napredak" u nuklearnim pregovorima sa šest velikih sila, ali da još nema "konačnog rezultata".

"Ostvarili smo veliki napredak, vidi se svjetlost na kraju tunela", rekao je Ali Akbar Salehi, zadužen za tehnička pitanja u iranskoj delegaciji.

Pregovori o nuklearnom programu Irana produženi su za bar dva dana preko roka koji je istekao u utorak, a SAD su rekle da je postignuto dovoljno napretka da opravda da se dalje nastave.

Portparolka Stejt departmenta Mari Harf kazala je da će državni sekretar Džon Keri ostati u Lozani bar još u četvrtak da bi nastavio pregovore.

Iran i šest sila koji već nedjelju dana pokušavaju da dođu do "početnog razumijevanja" sinoć su još jednom produžili pregovore. Pokušavaju da postignu okvirni sporazum koji će biti osnova za konačni dogovor koji treba da se utvrdi do kraja juna.

U razgovorima s Iranom učestvuju diplomate iz pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija) plus Njemačka.

Portparolka Stejt departmenta Meri Harf jutros je u Tviter poruci navela da je u šest ujutro po lokalnom vremenu napravljen prekid i da će se pregovori nastaviti za nekoliko sati. Keri i dalje ostaje.

"Nastavljamo da ostvarujemo napredak ali još nismo postigli političko razumijevanje", napisala je Harf.

U međuvremenu francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus koji je bio napustio pregovore i ostavio svoje zamjenike, sada se vratio.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer rekao je da je pred pregovaračima "teška borba".

Pregovarači treba da se slože oko zajedničkog saopštenja sa glavnim crtama političkih obaveza koje će Iran preuzeti da bi razuvjerio velike sile da razvija atomsko oružje, a za to će dobiti ublažavanje ekonomskih sankcije. Oni takođe treba da izrade druge dokumente u kojima će se detaljnije izložiti koraci do 30 juna da bi se ti ciljevi ostvarili.

Za vladu predsjednika SAD Baraka Obame važno je da u dogovoru ima detalja kojim će se uvjeriti američki Kongres da je ostvaren dovoljan napredak u pregovorima da poslanici ne bi izlgasali nove sankcije koje bi mogle da unište pregovore.

Članovi Kongresa spremni su da preduzmu akciju u tom tijelu i da blokiraju sporazum ako ocijene da je Obama bio suviše pomirljiv. Oni smatraju da sa nekim nejasnim sporazumom Iran može da zadrži kapacitet za pravljenje nuklearnog oružja.

Bonus video: