Mekdonalds popustio, diže plate za 10 odsto

Početna plata za zaposlene koji rade puno radno vrijeme, kao i za one koji rade skraćeno, biće od 1. jula makar za jedan dolar po satu veća od lokalne zvanične minimalne zarade, čime će prosječna satnica za američke radnike Mekdonaldsa porasti na 9,9 dolara
252 pregleda 2 komentar(a)
Mekdonalds, Foto: Shutterstock
Mekdonalds, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2015. 08:37h

Najveći svjetski lanac brze hrane Mekdonalds najavio je da će od jula povećati plate za 90.000 zaposlenih u SAD i da će im ponuditi plaćeno odustvo.

Najavljeno povećanje plata će se, međutim, odnositi samo na zaposlene koji direktno rade za Mekdonalds, javlja britanski list Gardijan.

Početna plata za zaposlene koji rade puno radno vrijeme, kao i za one koji rade skraćeno, biće od 1. jula makar za jedan dolar po satu veća od lokalne zvanične minimalne zarade, čime će prosječna satnica za američke radnike Mekdonaldsa porasti na 9,9 dolara, saopštio je taj lanac brze hrane.

Ova kompanija očekuje da će do kraja 2016. godine prosječna satnica skočiti na više od 10 dolara, s obzirom da minimalne zarade rastu širom SAD.

Pojedini američki gradovi imaju i veće standarde, pa tako radnik u Mekdonaldsovom restoranu u Sijetlu može zaraditi 16 dolara po satu, prenosi agencija Frans pres.

Mekdonalds je, takođe, saopštio da će početi da nudi plaćeno odsustvo onima koji najmanje godinu dana rade za kompaniju.

Zaposleni u restoranima brze hrane u Americi, među kojima i Mekdonaldsa, godina u povremenim štrajkovima traže povećanje plata na 15 dolara po satu.

Bonus video: