UN razmatra pomoć u borbi protiv Boko Harama

"Od 2009. godine, kada je grupa Boko Haram pokrenula napade, poginulo je 15.000 ljudi", izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein
0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ujedinjene nacije, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.04.2015. 10:48h

Savjet Ujedinjenih nacija za ljudska prava razmatra zahtjev afričkih država međunarodnoj zajednici da pomogne u borbi protiv nigerijske islamske grupe Boko Haram.

U tekstu rezolucije poziva se međunarodna zajednica da pruži aktivnu podršku Kamerunu, Čadu, Nigeru i Nigeriji kao i svim drugim državama koje se bore protiv terorističke grupe Boko Haram, kao i na jačanje saradnje sa njihovim vladama.

"Od 2009. godine, kada je grupa Boko Haram pokrenula napade, poginulo je 15.000 ljudi", izjavio je visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad al Husein na početku sastanka.

On je istakao da je veliki broj djece, žena i muškaraca oteto, da su mnogi zlostavljani i nasilno regrutovani, a da su sela i gradovi uništavani i spaljivani.

"Ovo varvarstvo predstavlja jasnu prijetnju i mora biti zaustavljeno", izjavio je Husein navodeći brojna zlodjela pripadnika ove grupe.

Bonus video: