Netanjahu: Sporazum sa Iranom se ne odnosi na Izreael

Netanjahu tvrdi da Iran nastavlja da pravi balističke rakete, razvija centrifuge i tvrdoglavo odbija da objelodani svoje akcije za razvoj nuklearnog oružja Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju i da je umiješan u "kampanju okupacije i terora"
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2015. 18:40h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovijestio je da nuklearni sporazum o kome velike sile pregovoraju s Iranom u Lozani neće obavezivati Izrael.

Osim toga, Netanjahu je naglasio da će Izreael uraditi „sve da brani našu bezbjednost i našu budućnost."

Netanjahu je to rekao na ceremoniji otvaranja novog, 20-og izraelskog parlamenta - Kneseta, samo nekoliko sati prije isteka roka za postizanje okvira sporazuma, istakavši da Izrael "ne zabija glavu u pijesak".

"Najveća prijetnja našoj bezbjednosti i budućnosti ostaje pokušaj Irana da se naoruža nuklearnim oružjem. Sporazum koji se slapa u Lozani otvara put za taj rezultat", rekao je Netanjahu.

On je objasnio da će sporazum očito dozvoliti Iranu da zadrži podzemna nuklearna postrojenja i reaktor tvrde vode Arak, kao i unaprjeđene centrifuge. Rekao je, takođe, da je samo prije nekoliko mjeseci Izrael upozorio da ni jedan od tih elemenata nije neophodan za miroljubivi nuklearni program.

"Vrijeme za dobijanje fisionog materijala za nuklearne bombe neće biti više godina, kao što je rečeno na početku. Naša procjena je da je ono smanjeno na godinu, a možda mnogo manje vremena od toga", rekao je Netanjahu.

Predsjednik Vlade Izraela takođe tvrdi da Iran nastavlja da pravi balističke rakete, razvija centrifuge i tvrdoglavo odbija da objelodani svoje akcije za razvoj nuklearnog oružja Međunarodnoj agenciji za nuklearnu energiju i da je umiješan u "kampanju okupacije i terora", koja dostiže "od Golana do Jemena, od Iraka i Gaze i mnogo drugih mjesta".

Netanjahu smatra da izraelske brige dijeli mnogo drugih zemalja u regionu.

"One razumiju iransku prijetnju i slažu se s nama u odnosu na dodatne pretnje od islamskih ekstremista," rekao je on, ocijenivši da taj zajednički stav "stvara određene mogućnosti" i izrazivši nadu da će to pomoći sklapanju mira s palestinskim susjedima.

"Ponavljam i kažem ruka Izraela ja pružena u miru svim našim susjedima zainteresovanim za mir", rekao je Netanjahu.

Iako je kritkovao pregovore u Lozani, koje predvode SAD, Netanjahu je pohvalio savezništvo s tom državom, istakavši da je to osnovna komponenta nacionalne bezbjednosti Izraela.

"To savezništvo će ostati jako uprkos neslaganjima jer je zasnovano na zajedničkim vrijednostima i dubokom prijateljstvu", rekao je on, dodavši: "Ali čak i među prijateljima, najbližim priajteljima, čak i među najbližim familijama nema uvijek sloge o svemu. I kada govorimo o egzisterncijalnoj prijetnji Izrael mora stajati čvrsto na svojim interesima".

Bonus video: