Direktor Epla protiv vjere kao izgovora za diskriminaciju

Takav zakon daje pravni okvir pojedincima, uglavnom vlasnicima kompanija, da tvrde da zakoni i propisi vrijeđaju njihova vjerska osjećanja
52 pregleda 1 komentar(a)
Tim Kuk, Apple, Foto: Beta/AP
Tim Kuk, Apple, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2015. 15:54h

Direktor Epla (Apple) Tim Kuk izjavio je da zakon o takozvanom "vjerskom prigovoru", koji je uveden u više američkih saveznih država, opasan i loš za posao.

Takav zakon, koji je prošle nedjelje stupio na snagu u Indijani, daje pravni okvir pojedincima, uglavnom vlasnicima kompanija, da tvrde da zakoni i propisi vrijeđaju njihova vjerska osjećanja.

U članku za Vašinton post (The Washington Post), šef najveće američke korporacije koji je nedavno objelodanio da je homoseksualac, naveo je da takvi zakoni "imaju potencijal da ponište decenije napretka ka većoj jednakosti".

Kuk je rekao da se protivi tom zakonu u ime Epla. On je naveo da izuzetno poštuje vjerske slobode, ali da one nikada ne smiju biti "iskorišćena kao izgovor za diskriminaciju".

Kada je u oktobru objelodanio da je homoseksualac, Kuk je rekao da je želio da da primer koji bi slijedili drugi.

On je naveo da postoje zakoni koji omogućuju poslodavcima da otpuštaju ljude zbog njihove seksualne orijentacije.

"Postoje zakoni u većini država koji omogućavaju poslodavcima da otpuštaju ljude samo na osnovu njihove seksualne orijentacije. Postoje mnoga mjesta u kojima vlasnici stanova mogu izbaciti stanare zato što su homoseksualci ili gdje nam može biti zabranjeno da posjetimo bolesne partnere ili da dijelimo njihovo nasljeđe. Bezbroj ljudi, posebno klinaca, svakodnevno se suočava sa strahom i zlostavljanjima zbog svoje seksualne orijentacije", napisao je tada Kuk.

Bonus video: