Kina poslala ratne brodove da evakuišu drzavljane iz Jemena

Kina je 2011. poslala jedan od najsofisticiranijih ratnih brodova i vojni transportni avion da pomognu u evakuaciji oko 35.000 Kineza tokom građanskog rata u Libiji
0 komentar(a)
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.03.2015. 13:49h

Kina je poslala tri ratna broda da pomognu u evakuaciji njenih državljana iz Jemena i obustavila je patrole protiv gusara u Adenskom zalivu, javili su danas državni mediji.

Oko 120 Kineza prebačeno je iz Jemena u Džibuti, a vlasti će pomoći da se premjesti još više od 400 Kineza, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

"Kineska vlada je veoma zabrinuta za bezbjednost kineskih državljana i institucija u Jemenu i preuzela je hitne mjere da mirno evakuiše kineske državljane", izjavila je Hua na konferenciji za novinare.

To je tek drugi put da je kineska vojna imovina korišćena u takvoj misiji.

Kina je 2011. poslala jedan od najsofisticiranijih ratnih brodova i vojni transportni avion da pomognu u evakuaciji oko 35.000 Kineza tokom građanskog rata u Libiji.

U sukobima u Jemenu nije poginuo niti je povređen ijedan kineski državljanin.

Zvaničnik Udruženja kineskih brodovlasnika saopštio je da su obaviješteni da je Kina privremeno prekinula učešće u međunarodnim patrolama u Adenskom zalivu, u okviru borbe protiv somalskih gusara.

Ne zna se kada će patrole biti nastavljene.

Kina se patrolama pridružila u decembru 2008, a poslala je 19 eskadrila.

Bonus video: