Diplomata: Dalji napredak pregovora sa Iranom koče tri pitanja

"Nema sporazuma dok ne nađeno odgovore na ta tri pitanja. U jednom trenutku ćemo morati da se odlučimo", rekao je diplomata koji nije naveo druge detalje pregovora
0 komentar(a)
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
nuklearni reaktor, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.03.2015. 13:36h

Dalji napredak u pregovorima za postizanje sporazuma o nuklearnom programu Irana koče tri pitanja - dužina trajanja sporazuma, ukidanje sankcija Iranu i bezbjednosni mehanizam koji će osigurati poštovanje dogovora, izjavio je danas u Lozani neimenovani zapadni diplomata.

"Nema sporazuma dok ne nađeno odgovore na ta tri pitanja. U jednom trenutku ćemo morati da se odlučimo", rekao je diplomata koji nije naveo druge detalje pregovora.

Šefovi diplomatija šest velikih sila i Irana danas bi trebalo da na pregovorima u Lozani otklone preostale prepreke za postizanje okvirnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, za šta rok ističe sjutra.

Poslije godinu i po teških pregovora u Ženevi, Beču, Njujorku i Lozani, pregovarači su riješeni da postignu prvi kompromis, osnovu za postizanje konačnog sporazuma do 30. juna.

Cilj pregovora je da Iran obeća da neće napraviti atomsku bombu, a zazuvrat će mu biti ukinute međunarodne sankcije koje godinama guše iransku privredu i odnose Teherana sa svijetom.

Na sastanku se nalaze šefovi diplomatija Irana Muhamed Džavad Zarif, SAD Džon Keri, Rusije Sergej Lavrov, Kine Vang Ji, Velike Britanije Filip Hamond, Francuske Loran Fabijus i Njemačke Frank-Valter Štajmajer.

Bonus video: