"Upozoreni su": SAD zaprijetile Rusiji vojnim napadom

Hačison je rekla da Vašington ostaje predan diplomatskom rješenju, ali je spreman razmotriti vojni napad ako Rusija nastavi razvijati sistem srednjeg dometa
35 komentar(a)
Kej Bejli Hačison, Foto: Reuters
Kej Bejli Hačison, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.10.2018. 14:50h

Rusija mora zaustaviti svoj tajni razvoj zabranjenog sistema krstarećih raketa ili će ih Sjedinjene Američke Države pokušati uništiti prije nego što postanu operativne, izjavila je američka izaslanica pri NATO-u Kej Bejli Hačison.

SAD vjeruju kako Rusija razvija taj sistem kršeći sporazum iz doba Hladnog rata, što bi moglo omogućiti Moskvi da pokrene nuklearni napad na Evropu, ali Moskva uporno negira bilo kakva kršenja sporazuma takve vrste.

SAD spremne razmotriti vojni napad

Hačison je rekla da Vašington ostaje predan diplomatskom rješenju, ali je spreman razmotriti vojni napad ako Rusija nastavi razvijati sistem srednjeg dometa, prenosi Hina.

"Mi bismo tada razmotrili mogućnosti uništenja (ruske) rakete koja može pogoditi neku od naših zemalja", kazala je ona na pres konferenciji.

"Protivmjere (SAD) bile bi uništenje raketa koje Rusija razvija kršeći sporazum", dodala je. "Oni su upozoreni".

Rusko ministarstvo bez komentara

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Moskva je dosad uvijek govorila da je spremna razgovarati s Vašingtonom kako bi se pokušao sačuvati sporazum te da će poštovati svoje obaveze ako to budu činile i SAD.

Izjava Hačison, koju je imenovao na dužnost u NATO-u američki predsjednik Donald Tramp, najdirektnije je upozorenje na preventivni napad otkako je jedan američki zvaničnik rekao 2017. da će SAD preispitati svoj vlastiti sistem ako Rusija nastavi kršiti sporazum o kontroli naoružanja iz 1987.

Taj sporazum zabranjuje rakete srednjeg dometa koje mogu pogoditi Evropu ili Aljasku.

Ove američke optužbe vjerovatno će još više zategnuti odnose između Moskve i Zapada.

"Pokušavali smo nekoliko godina poslati poruku Rusiji da znamo da krše sporazum, pokazali smo Rusiji dokaze koje imamo da krše sporazum", kazala je Hačison.

Američki ministar obrane Džim Matis najavio je da će o tom pitanju razgovarati sa svojim kolegama u NATO-u na predviđenom dvodnevnom sastanku koji počinje u Briselu u srijedu.

"Ne mogu predvidjeti u kojem će smjeru to ići, to je odluka predsjednika, ali vam mogu reći da na Kapitol hilu i u Stejt departmentu vlada zabrinutost zbog te situacije. Vratiću se sa savjetom naših saveznika i učestvovaću u raspravi o tome što dalje", rekao je Matis novinarima u Parizu.

Bonus video: