Samit u Egiptu: Arapska liga formira zajedničku vojnu silu

Sa samita Arapske lige će takođe biti upućen poziv borcima šiitskih pobunjenika u Jemenu, koje podržava Iran, da napuste prijestonicu i predaju oružje "legitimnim jemenskim vlastima".
0 komentar(a)
Arapska liga, Foto: CNN
Arapska liga, Foto: CNN
Ažurirano: 29.03.2015. 10:50h

Lideri Arapske lige, okupljeni na samitu u Egiptu, objaviće formiranje zajedničke vojne sile koja treba da se suprotstavi sve većim bezbjednosnim prijetnjama u regionu, javlja Rojters.

Razrada mehanizma i logistike takve regionalne vojne sile, što je ideja egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija, mogla bi da potraje mjesecima.

U nacrtu dokumenta se vojna sila Arapske lige definiše kao dobrovoljna, što znači da se ni od jedne države neće zahtjevati učešće.

Sa samita Arapske lige će takođe biti upućen poziv borcima šiitskih pobunjenika u Jemenu, koje podržava Iran, da napuste prijestonicu i predaju oružje "legitimnim jemenskim vlastima", navodi se u dokumentu u čiji je uvid imala agencija Rojters.

Region se suočava sa opasnostima jer su sukobi intenzivirani u Jemenu i Libiji, a građanski rat u Siriji ulazi u svoju petu godinu.

Egipat, najmnogoljudnija arapska država, suočava se sa islamističkom ekstermističkom pobunom, a ekstremisti Islamske države su zauzeli delove Iraka i Sirije i iznjedrili frakcije širom arapskog svijeta.

SAD i druge velike sile nastoje da postignu konačni nuklearni sporazum sa Iranom, u procesu koji brine mnoge sunitske arapske lidere jer su oprezni zbog narastajućeg regionalnog uticaja šiitskog Irana.

Bonus video: