OPOZICIJA POZIVA NA OPŠTI ŠTRAJK

Kad je bal... : Poslije maseratija, siromašna Papua - Nova Gvineja kupuje i bentlije za goste

Mnogi kritičari su gnijevni i govore da je taj novac trebalo korisnije potrošiti za rješavanje dubokih socijalnih problema u zemlji u kojoj su se pojavile i dječja paraliza i tuberkuloza.
130 pregleda 1 komentar(a)
Bentli, Foto: Screenshot (YouTube)
Bentli, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.10.2018. 13:26h

Papua - Nova Gvineja, jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, po pisanju australijske štampe je naručila tri "bentlija" za predstojeći samit Azije i Pacifika, iako je već kritikovana zbog kupovine 40 "maseratija" za iste goste.

Tri limuzine "Bentli flajing spur" ("leteće mamuze") koje proizvodi grupa "Folksvagen", naručene za samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) koji se u novembru održava u Port Moresbiju, koštaju po više od 200.000 eura, piše list "Ostrelian".

Međutim, novac za dopremu tih luksuznih automobila brodom, državi je dodala jedna malezijska kompanija.

Premijer Papue - Nove Gvineje Peter O'Neill je već oštro kritikovan zbog toga što je isplatio skoro 5,8 miliona eura za "flotu" "maseratija" koje proizvodi "FIAT-Krajsler", za prevoz velikodostojnika tokom samita u Port Moresbiju, gdje polovina stanovništva živi u improvizovanim barakama.

Mnogi kritičari su gnijevni i govore da je taj novac trebalo korisnije potrošiti za rješavanje dubokih socijalnih problema u zemlji u kojoj su se pojavile i dječja paraliza i tuberkuloza.

Poslanici opozicije prijete pozivanjem na opšti štrajk zbog kupovine automobila koju smatraju simbolom korupcije u vladi.

Vlada tvrdi da su luksuzni automobili suštinski važni za prestižne skupove, kakav je samit APEC, i da će ih poslije samita prodati privatnom sektoru. Kaže i da se interesanti "već guraju da ih kupe" ,što opozicija negira.

"Gnušamo se!", rekao je Brajan Kramer, opozicioni poslanik poslije sastanka sa svojim kolegama o tome.

"Odlučili smo da ne žmurimo pred patnjom našeg naroda kojeg neki poslanici potkradaju u dosluhu s oportunistima u inostranstvu", rekao je on.

Opšti štrajk, prvobitno zakazan za ovu nedjelju, odložen je za 25. oktobar, da se ne bi omeli redovni školski ispiti.

Više od trećine od osam miliona stanovnika Papue - Nove Gvineje živi ispod granice siromaštva.