Mogadišu: U opsadi hotela poginulo 17 ljudi, diplomate skakale kroz prozor

Teroristička organizacija Al Šabab, povezana s Al Kaidom, izvela je napad u petak na hotel koji često posjećuju vladini zvaničnici i stranci
3 komentar(a)
Somalija, vojska, Foto: Reuters
Somalija, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2015. 12:37h

Somalijski zvaničnici saopštili su da su preuzeli kontrolu nad hotelom u Mogadišu poslije 12 sati borbi s islamskim pobunjenicima, a u sukobu je stradalo 17 ljudi.

Vojni zvaničnik Mohamed Husein izjaivo je da je prekinuta razmjena vatre i da su bezbjednosni agenti pretražili cijelu zgradu, prenio je AP.

Pucanje je prestalo i snage bezbjednosti imaju pristup čitavoj zgradi, izjavio je visoki policijski oficir, kapetan Muhamed Husein.

On je ranije rekao da su napadači okupirali treći i četvrti sprat hotela "Maka Al-Mukaramah" u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

"Operacija je okončana i mi imamo potpunu kontrolu nad hotelom", kazao je Husein.

On je dodao da su snage bezbjednosti danas u hotelu pronašle još četiri tijela nakon devet poginulih u petak, a ljekar iz bolnice "Madina" Dunija Muhamed je izjavio da su četiri osobe podlegle povredma u bolnici, prenosi AP.

Predstavnik Hitne pomoći u Mogadišu Husein Ali je rekao da je 28 ljudi ranjeno.

Za sada nije poznato koliko među poginulima ima napadača koji su svi pobijeni, kako tvrdi Husein.

Bi-Bi-Si prenosi da je u napadu poginuo i somalijski ambasador u Švajcarskoj, dok su neke diplomate uspjele da se spasu iskočivši kroz prozore.

Teroristička organizacija Al Šabab, povezana s Al Kaidom, izvela je napad u petak na hotel koji često posjećuju vladini zvaničnici i stranci.

Napad je počeo eksplozijom automobila-bombe ispred hotela, a zatim su esktremisti upali u hotel i počeli da pucaju.

Al Šabab je od 2007. do 2011. kontrolisao veći dio Mogadiša, ali su snage Afričke unije uspjele da istjeraju islamske teroriste iz somalijske prijestonice, kao i iz drugih većih gradova.

Bonus video: