I direktor Epla ostavlja milione u dobrotvorne svrhe

Kuke da planira da donira svoje bogatsvo, koje se procjenjuje na 785 miliona dolara, dobrotvornim organizacijama nakon što svom 10-godišnjem nećaku plati obrazovanje
0 komentar(a)
Tim Kuk, Foto: Reuters
Tim Kuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 10:35h

Izvršni direktor Epla Tim Kuk najavio je da će donirati svoje bogatstvo dobrotvornim organizacijama.

Kuk će se tako pridružio rastućem spisku bogataša koji daruju svoju imovinu za života ili poslije smrti.

Fortune magazin citirao je direktora te najveće svjetske tehnološke korporacije da planira da donira svoje bogatsvo, koje se procjenjuje na 785 miliona dolara, dobrotvornim organizacijama nakon što svom 10-godišnjem nećaku plati obrazovanje.

"Želim da budem kamenčić u vodi koji će stvoriti talase promjena", izjavio je Kuk za taj časopis, a prenio Poslovni dnevnik.

Fortune procjenjuje da je neto vrijednost imovine Kuka, samo na osnovu njegovog portfelja akcija Epla, oko 120 miliona dolara, dok drži i dionice kojima još ne može slobodno raspolagati, vrijedne 665 miliona dolara.

Takva najava 54-godišnjeg Kuka samo je jedan u nizu primjera česte filantropije najbogatijih ljudi.

Milijarder i finansijer Voren Bafet ohrabruje vrlo bogate ljude da doniraju bar polovinu svog bogatstava kroz "Giving Pledge", inicijativu putem koje članovi obećavaju da će najmanje polovinu svog bogatstva donirati za života ili poslije smrti, a kojoj su se već pridružili Bil Gejts iz Majkrosofta, Mark Zakerberg iz Fejsbuka i Lari Elison iz Oraklea.

Iako se Kukova darežljivost ne može mjeriti s onom Gejtsa ili Zakerberga, koji imaju imovinu vrijednu milijarde dolara, izvršni direktor Epla izjavio je za Fortune kako se nada da on bude taj koji učiniti promjenu.

Bonus video: