Arapske zemlje blizu formiranja združenih snaga

Egipatski vojni i bezbjednosni zvaničnici rekli su da buduće snage treba da budu sastavljene od 40.000 elitnih vojnika, sa sjedištem u Kairu ili Rijadu. Snagu bi podržavali borbeni avioni, ratni brodovi i lake oklopne jedinice
0 komentar(a)
Nabil Arabi, Foto: Reuters
Nabil Arabi, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2015. 08:25h

Arapski lideri koji se srijeću ovog vikenda u ljetovalištu Šarm-el-Šeik na Crvenom moru bliže su nego ikad formiranju združenih arapskih vojnih snaga, što je znak da su Saudijska Arabija, Egipat i njihovi saveznici riješeni da agresivno intervenišu u regionalnim žarištima, bilo da je protiv islamističkih ekstremista ili da spriječe širenje moći Irana.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige okupljeni u Šarm-el-Šeiku uoči samita koji počinje sjutra, složili su se juče u načelu o formiranju takvih snaga.

Odluka je donijeta u trenutku kada su Saudijska Arabija i savezničke zemlje iz Zaliva otpočele kampanju vazdušnih udara na Jemen protiv Hutija, siitskih pobunjenika, koje podržava Iran. Jemenski pobunjenici zauzeli su veći dio Jemena i primorali predsjednika Abeda Raboa Mansura Hadija koga podržavaju zalivske države da pobjegne iz zemlje.

U jemenskoj krizi zalivske zemlje strahuju da Iran preko pobunjenika Hutija širi svoj uticaj u regionu, i to je bio jedan od motiva za njihov potez da formiraju zajedničke arapske snage. To je takođe bio znak da neće čekati na Arapsku ligu, poznatu po svojim odlaganjima i podjelama i da će ići naprijed sa svojom vojnom koordinacijom na više frontova.

Egipatski zvaničnici kažu da će poslije vazdušnih napada u Jemenu uslijediti ulazak kopnenih snaga kako bi se pobunjenici, i njihovi saveznici i natjerali na pregovore.

Oni su takođe počeli sa akcijom u Libiji, gdje je zavladao haos poslije 2011. i ojačale su suprotstavljene borbene grupe, uključujući i ogranak grupe Islamska država koja je zauzela velike djelove Iraka i Sirije. Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su izveli vazdušne napade na militantne grupe u Libiji u toku protekle godine.

Šefovi diplomatija arapskih zemalja okupljeni juče u Egiptu odobrili su plan vođenja zajedničke vojne kampanje u Jemenu, rekao je generalni sekretar Arapske lige Nabil Alarabi.

Nacrt rezolucije će biti predstavljen na samitu Arapske lige koji počine u subotu u Šarm el-Šejku.

"Ministri su se složili o vrlo važnom načelu, formiranju vojnih snaga", rekao je sinoć Alarabi na konferenciji za štampu.

"Prvi put će vojne snage biti formirane i funkcionisaće u ime arapskih zemalja", dodao je.

Nacrt rezolucije, u koji je imao uvid Frans pres, navodi da te snage treba da sprovode brze vojne intervencije da se suprotstave bezbjednosnim prijetnjama kojima mogu biti izložene arapske zemlje.

U jučerašnjem dogovoru ministri spoljnih poslova pozvali su načelnike generalštaba 22 zemalja članica Arapske lige da u roku od mjesec dana razrade detalje tih snaga kao što je budžet i mehanizam i da podnesu izvještaj organizacija.

Egipatski vojni i bezbjednosni zvaničnici rekli su da buduće snage treba da budu sastavljene od 40.000 elitnih vojnika, sa sjedištem u Kairu il Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije. Snagu bi podržavali borbeni avioni, ratni brodovi i lake oklopne jedinice.

Zvaničnici Arapske lige rekli su da neke arapske zemlje imaju rezerve o formiranju zajedničkih snaga, među kojima je i Irak.

Bonus video: