Kosmonauti kreću ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Keli će imati posebnu ulogu u sadašnjoj misiji jer će na njegovom primjeru naučnici proučavati negativan uticaj svemirskog leta na ljudske gene. Njegov brat blizanac Mark, penzionisani astronaut, će na Zemlji pomoći u nadziranju promjena
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2015. 08:52h

Letjelica Sojuz TMA-16M spremna je da preveze tročlanu posadu na Međunarodnu svemirsku stanicu iz svemirskog centra Bajkonur u Kazahstanu večeras u 20.42 po centralnoevropskom vremenu, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Ruski kosmonaut veteran Genadi Padalka (56) će biti komandant letjelice.

Sa njim putuju njegove kolege Mihail Kornjenko i astronaut Nase Skot Keli, koji će provesti godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti do sada najduži neprekidni boravak čovjeka u kosmičkoj stanici.

Padalka, Kornjenko i Keli će se pridružiti kosmonatima Teriju Virtsu iz Nase, Antonu Škaplerovu i Samanti Kristoforeti iz Evropske svemirske Agencije.

Padalka je naiskusniji član posade, proveo je ukupno 710 dana u svemiru i učestvovao u devet svemirskih šetnji. Ovo će biti njegovo peto putovanje u svemir. Podalka će se vratiti na Zemlju poslije šest mjeseci, i očekuje se da će tokom boravka potući rekord Rusa Sergeja Krikaleva koji je proveo 803 dana u svemiru.

Misija se sprema da sprovede bogat naučni program koji ukjučuje brojne eksperimente.

Keli će imati posebnu ulogu u sadašnjoj misiji jer će na njegovom primjeru naučnici proučavati negativan uticaj svemirskog leta na ljudske gene. Njegov brat blizanac Mark, penzionisani astronaut, će na Zemlji pomoći u nadziranju promjena.

Za američku svemirsku agenciju NASA, ovo će biti prvo iskustvo jednogodišnje svemirske ekspedicije.

Sojuz će stići do Međunarodne svemriske stanice 28. marta u 2.36 po centralnoevropskom vremenu.

Galerija

Bonus video: