Raspada li se koalicija protiv ID: Tri šiitske milicije napustile ratište kod Tikrita

"Nemamo povjerenja u koaliciiju koju predvode Amerikanci", rekao je Naim al Uboudi predstavnik Asaib Ahl al Hak grupe. "Nedavno, Amerikanci su greškom bombardovali naše snage i bacali oružje snagama ID"
6 komentar(a)
Tikrit, Irak, Foto: Reuters
Tikrit, Irak, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 19:06h

Tri šiitske milicije napustile su ratište kod Tikrita u znak protesta zbog učešća američkih borbenih aviona u toj akciji, čime su iračke snage oslabljene za nekoliko hiljada boraca u značajnoj ofanzivi protiv terorističke Islamske države (ID), piše Njujork tajms, a prenosi RTS.

Tri grupe koje su napustile front činile su trećinu od ukupno 30.000 vojnika koje je Bagdad uspio da mobiliše protiv snaga ID.

"Nemamo povjerenja u koaliciiju koju predvode Amerikanci", rekao je Naim al Uboudi predstavnik Asaib Ahl al Hak grupe. "Nedavno, Amerikanci su greškom bombardovali naše snage i bacali oružje snagama ID".

Da su se šiiti povukli iz Tikrita pred ofanzivom iračkih trupa, potvrdio je i general Lojd Ostin, komandant američke centralne komande.

Prema njegovim riječima, šiiti su se povukli iz te oblasti i oko 4.000 pripadnika iračkih specijalnih vojnih i policijskih snaga "čiste" Tikrit, prenosi AFP.

Američki napadi su protekle noći trajali oko osam sati, kada su akciju bombardovanja preuzeli irački "suhoji".

O napuštanju fronta razmišlja i organizacija Badr, a borbe je napustio Katab Hezbolah, koji zdušno podržavaju Iranci i Armija mira, šiitskog lidera Moktade al Sadra.

Snage tog šiitskog lidera su često ulazile u direktan konflikt sa snagama SAD, tokom okupacije Iraka.

Obavještajni izvori navode da se u opkoljenom Tikritu sada nalazi svega 150 islamista.

SAD pružaju obaveštajnu i izviđačku podršku operacijama protiv ekstremista Islamske države u Tikritu, administrativnom centru provincije Salah el-Din na skeveru zemlje, saopštila je juče Bijela kuća.

Bonus video: