JEDNOGODIŠNJA MISIJA

Ruski i američki astronaut obaraju rekorde u svemiru

Njihovo jednogodišnje zadržavanje na orbitalnoj stanici ima za cilj da se istraže efekti prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, prije svega putovanja na Mars
70 pregleda 1 komentar(a)
Skot Keli, Mihail Kornjenko, Foto: Beta/AP
Skot Keli, Mihail Kornjenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2015. 08:50h

Američki i ruski astronauti, Skot Keli i Mihail Kornjenko, otisnuće se ove nedjelje na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), gdje će provesti narednih godinu dana.

Svoju maratonsku misiju, dosad najdužu u istoriji, započeće letom u raketi Sojuz koja će biti lansirana sa kosmodroma u Kazakstanu u subotu, u ranim jutarnjim satima.

Na MSS će stići nakon šestočasovnog leta.

Njihovo jednogodišnje zadržavanje na orbitalnoj stanici ima za cilj da se istraže efekti prolongiranog boravka u svemiru na ljudsko tijelo u svrhu planiranja budućih interplanetarnih misija, prije svega putovanja na Mars.

Keli i Kornjenko će ostati na MSS do idućeg marta. Tokom tog perioda, podvrgavaće se sveobuhvatnim medicinskim eksperimentima.

Najveći problem je propadanje mišića zbog nulte gravitacije. Očekuje se i propadanje kostiju za 1,5 odsto mjesečno, a konstantna izloženost radijaciji može da izazove kataraktu, pa čak i rak.

U eksperimentu će učestvovati i Kelijev brat blizanac Mark, takođe astronaut, ali u penziji, koji je pristao da se na zemlji podvrgne istim medicinskim testovima kao i njegov brat u svemiru.

Ipak, Mark nema namjeru da kao njegov brat Skot jede bezukusnu astronautsku hranu, niti da svakodnevno trči dva sata na trenažeru.

Međunarodne posade do sada su provodile najviše po šest mjeseci na MSS, mada su mnogi ruski kosmonauti boravili duže na sovjetskoj stanici Mir, prije nego što je zatvorena 2001.

Ruski kosmonaut Valerij Poljakov drži svjetski rekord za najduže vrijeme provedeno u nekoj svemirskoj misiji - on je proveo 437 dana u kosmosu 1994. i 1995. godine.