UN: Sirija nastavlja da uništava svoje hemijsko oružje

Poslije napada gasom sarin u avgustu 2013, vlasti u Damasku su pristale da unište svoje hemijsko oružje a tim sporazumom spriječena je američka vojna intervencija u toj zemlji
1 komentar(a)
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2015. 08:28h

Sirijske vlasti su nastavile da uništavaju svoja posljednja skladišta s hemijskim oružjem, što će biti završeno u narednih nekoliko mjeseci, saopštila je kasno sinoć Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OIAC).

Prema izvještaju dostavljenom Savjetu bezbjednosti UN koji o tome treba da raspravlja 2. aprila, postoje sedam hangara i pet podzemnih tunela s hemijskim oružjem.

"Tri od pet tunela je već uništeno, a ostali podzemni prolazi s oružjem biće uništeni do juna", navodi se u izvještaju i dodaje da su u toku pripreme za uništenje hangara.

OIAC je napomenuo da su dva hangara i jedan tunel za sada nepristupačni zbog bezbjednosne situacije na terenu.

"Sirijske vlasti su nastavile saradnju", navela je organizacija u izvještaju koji obuhvata period od 23. februara do 22. marta 2015. godine.

Sirija je do sada uništila 98 odsto svog hemijskog arsenala.

Poslije napada gasom sarin u avgustu 2013. godine, vlasti u Damasku su pristale da unište svoje hemijsko oružje. Sporazumom u septembru 2013. godine, spriječena je američka vojna intervencija u toj zemlji.

U ranijem izvještaju OIAC-a navodi se da postoji velika vjerovatnoća da je hlor korišćen u napadima na tri sirijska sela u aprilu 2014. godine, ali se ne zna ko je od zaraćenih strana u Siriji odgovoran za to.

Bonus video: