Ćerke Kinga i Volasa zajedno slave borbu za pravo glasa

Bernis King i Pegi Volas Kenedi zajedno su obilježile 50 godina od takozvanog "marša do Montgomerija", pokreta za prava glasa crnaca, dok su njihovi očevi prije pola vijeka bili na suprotnim stranama istorij
0 komentar(a)
Bernis King, Pegi Volas Kenedi, Foto: Beta/AP
Bernis King, Pegi Volas Kenedi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.03.2015. 08:33h

Na stepenicama ispred sjedišta vlade američke države Alabama u Montgomeriju stajale su jedna pored druge ćerke istorijskih ličnosti u vrijeme borbe za građanska prava, Martina Lutera Kinga i tadašnjeg guvernera Alabame Džordža Volasa.

Bernis King i Pegi Volas Kenedi zajedno su obilježile 50 godina od takozvanog "marša do Montgomerija", pokreta za prava glasa crnaca, dok su njihovi očevi prije pola vijeka bili na suprotnim stranama istorije.

Bernis King je pročitala poruku koji je njen otac uputio učesnicima marša 25. marta 1965.

"Danas stojim ovdje gdje on nije mogao da stoji, da ujedinim našu prošlost s našom sadašnjošću i da govorim istim riječima kao i on", rekla je King pred više hiljada ljudi koji su se okupili u Montgomeriju.

Pegi Volas Kenedi priznala je da je njen otac bio na pogrešnoj strani istorije, ali da je na kraju našao "iskupljenje i razumijevanje nepravde i patnje nejednakosti", pošto je ostao paralizovan poslije pokušaja atentata. Volas je bio protiv građanskih prava crnaca, ali se kasnije izvinio.

Učesnici današnje proslave prošli su posljednjim dijelom puta kojim su borci za ljudska prava išli prije 50 godina, prolazeći pored mesta u kojoj je živjela Roza Parks i berbernice u kojoj se šišao Martin Luter King.

Okupljene ljude pozdravio je i guverner Alabame Robert Bentli.

"Alabama je napravila istoriju iz sasvim pogrešnih razloga, ali Alabama je danas drugačija. Danas je živi podsjetnik koliko daleko smo otišli kao država i kao nacija. Takođe je podsjetnik na to šta se dešava kada nikada ne odustajete", rekao je Bentli.