NAKON UBJEDLJIVE POBJEDE NA IZBORIMA

Izrael: Netanjahu ovlašćen da formira vladu

Izraelski politički sistem zahtijeva da vlada ima parlamentarnu većinu, što zapravo znači da svaki premijer mora da formira koalicionu vladu
1 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.03.2015. 19:38h

Predsjednik Izraela Ruven Rivlin ovlastio je dosadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua da formira novu vladajuću koaliciju nakon što ga je većina članova parlamenta - Kneseta, preporučila za mandatara.

Rivlin je, povjeravajući Netanjahuu formiranje koalicije, istakao da su najvažnija tri cilja: stabilizovanje odnosa sa SAD, najvažnijim saveznikom Izraela, obnavljanje stabilnosti političkog sistema i "iscjeljenje rana" u podijeljenom izraelskom društvu, koje su produbljene tokom izborne trke.

Netanjahuova konzervativna partija Likud izvojevala je iznenađujuću, glatku pobjedu na prijevremenim opštim izborima 17. marta, osvojivši 30 poslanička mandata u Knesetu - parlamentu sa 120 mjesta.

Glavni rival, Ciniostička unija lijevog centra, osvojila je 24 mjesta.

Izraelski politički sistem zahtijeva da vlada ima parlamentarnu većinu, što zapravo znači da svaki premijer mora da formira koalicionu vladu.

Ni jedna partija u istoriji te zemlje nije osvojila apsolutnu većinu na izborima. Šest partija, desničarskih, vjerskih i jedna partija centra, sa 67 poslanika izrazilo je podršku Netanjahuu.

Nakon dva dana konsultacija, Rivlin je formalno imenovao mandatara, pošto je danas dobio zvanične rezultate izbora.

Netanjahu će imati četiri nedjelje na raspolaganju da osnuje novu vladu, a taj rok se može produžitii za još 14 dana ako je neophodno.

Rivlin kritikovao izborne izjave Netanjahua: Ko se plaši glasova u glasačkim kutijama, završiće s kamenicama bačenim na ulice"

Rivlin je kritikovao izjavu premijera Benjamina Netanjahua na dan opštih izbora u zemlji da "Arapi dolaze na biralista u gomilama, krdima".

Rivlin je te kritike izrekao nakon što je dobio konačne rezultate tih izbora, osam dana nakon glasanja.

"Visok odziv glasača je blagoslov za demokratiju - nesreća je ako mi ispunjenje demokratske obaveze glasanja vidimo kao kletvu. Ko god se plaši glasova u glasačkim kutijama, završiće s kamenicama bačenim na ulice", rekao je Rivlin.

Preporučujemo za Vas