SAD: Ne znamo gdje je Hadi, opasnost od građanskog rata u Jemenu

Svjedoci navode da se oko predsjedničke palate na jugu grada, mogu vidjeti oblaci dima. Predstavnik obezbjeđenja je rekao da su projektili udarili u napuštenu zgradu u okviru kompleksa, tako da nije bilo žrtava
1 komentar(a)
Abed Rabo Mansur Hadi, Foto: Beta-AP
Abed Rabo Mansur Hadi, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 25.03.2015. 21:09h

Stejt department je saopštio da je u toku večeri bio u kontaktu s predsjednikom Jemena Abed Rabom Mansurom Hadijem, ali da ne može da navede gdje se on nalazi.

"Mi smo bili u kontaktu sa njim. On se više ne nalazi u svojoj rezidenciji... Ja nisam u poziciji da odavde potvrdim bilo kakve dodatne detalje o njegovoj lokaciji", rekla je portparolka Stejt departmenta Džen Psaki, prenio je AFP.

U međuvremenu ministar spoljnih poslova Jemena Rijad Jasin rekao je da bi, ako pobunjenici zauzmu grad Aden, gdje je predsjednik Hadi našao utočište, to značilo "početak građanskog rata".

On je, takođe, upozorio na "eventualnu dominaciju Irana nad čitavim Arapskim poluostrvom", pošto se sumnja da ta zemlja podržava pobunjenike, prenosi AFP.

Očevici u Adenu su naveli da pljačkaši pustoše predsjedničku palatu u tom gradu koju je Hadi nešto ranije napustio, javio je Rojters.

Gađali predsjedničku rezidenciju, a pogodili obližnju zgradu

Vojni avion gađao je rezidenciju jemenskog predsjednika Abed Raba Mansura Hadija ali je umjesto nje pogodio obližnju zgradu, rečeno je iz obezbjeđenja predsjednika.

Avion je ispalio tri projektila na predsjednički kompleks, ali se suočio sa protivvazdušnom odbranom, kazao je on za AFP.

Svjedoci navode da se oko predsjedničke palate na jugu grada, mogu vidjeti oblaci dima. Predstavnik obezbjeđenja je rekao da su projektili udarili u napuštenu zgradu u okviru kompleksa, tako da nije bilo žrtava.

Hadijev pomoćnik izjavio je ranije da je svrgnuti predsjednik prebačen na sigurnu lokaciju u gradu Adenu.

Šitska hutska milicija, uz podršku trupa koje su u savezu sa bivšim predsjednikom Ali Abdulahom Salehom napredovale su brzo prema Adneu i zauzele vazdušnu bazu Al Anad, na oko 50 kilometara od ovog južnog jemenskog grada.

Hadi je prošle nedjelje evakuisan na bezbjedno, pošto je vojni avion tada ciljao palatu u Adenu gdje je on boravio poslije bjekstva zbog političkih nemira u prijestonici Sani, kazao je pomoćnik.

Hadi se sklonio u Aden prošlog mjeseca, nakon bjekstva iz kućnog pritvora u Sani, kada je šitska Huti milicija preuzela kontrolu nad gradom.

Jemen, dugogodišnji saveznik SAD u ratu protiv Al Kaide, sve više je podijeljen između sjevera pod kontrolom Huta, koje navodno pomaže Iran, i juga kojim dominiraju Hadijeve pristalice.

Jemenski v.d. ministar inostranih poslova Rijad Jasin pozvao danas UN na hitnu vojnu inervenciju, uoči samita Arapske lige u Egiptu, dok pobunjeničke snage drže opkoljenu vladu u Adenu.

Jasin je rekao za televizijski kanal iz Dubaija da je Hadi još uvijek u Adenu, negirajući ranije tvrdnje da je pobjegao iz zemlje.

Zamjenik generalnog sekretara Arapske lige rekao je poslije razgovora sa Jainom, da će ta organizacija sjutra razmotriti krizu u Jemenu.

Bonus video: