Obamaker: Broj osiguranika porastao za više od 11 miliona

Obama je ocijenio da taj zakon "funkcioniše bolje nego što se mislilo"
1 komentar(a)
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2015. 16:00h

Broj zdravstvenih osiguranika u SAD u posljednjih pet godina, od kako je predsjednik Barak Obama potpisao zakon "Obamaker" (Obamacare), porastao je za više od 11 miliona, prema dva izvještaja koja je danas objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Iako to znači da još oko 37 miliona ljudi nema osiguranje, ipak je trenutno dostignut najniži nivo u broju neosiguranih u više od 15 godina.

U izvještaju američke vlade, objavljenom 15. marta, navodi se, međutim, da je od 2010. i "Obamakera" broj zdravstvenih osiguranika povećan za oko 16,4 miliona, a broj neosiguranih pao je na 13,2 miliona.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da je do najdramatičnije promjene u odnosu na 2013. došlo u prvih devet mjeseci 2014, kada je broj osiguranika porastao za 7,6 miliona.

Na jučerašnju petogodišnjicu Obamine reforme zdravstvenog sistema i dalje je ostao aktuelan sukob između njenih pristalica i protivnika.

Obama je ocijenio da taj zakon "funkcioniše bolje nego što se mislilo".

Predsjednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bener smatra, pak, da je on "zaostavština neispunjenih obećanja".

Zakon o zdravstvenom osiguranju nudi subvencionisano privatno pokriće troškova za ljude koji nemaju pristup osiguranju putem posla, kao i onima sa niskim prihodima.

Glavno pitanje koje se sada postavlja kada se radi o tom zakonu je slučaj pred Vrhovnim sudom u kojem njegovi protivnici kažu da su subvencije u okviru njega nelegalne u većini američkih saveznih država.

Oni su doveli u pitanje tekst zakona u kojem se kaže da on subvencije dozvoljava samo u državama koje su uspostavile sopstveno zdravstveno tržište. Većina to do sada nije učinila, i oslanja se na federalnu službu za zdravstveno osiguranje.

Protivnici zakona ukazuju da je on donesen sa ciljem da se državno subvencionisanje zdravstvene zaštite proširi na sve savezne države.

Odluka u tom slučaju trebalo bi da bude donesena krajem juna.

Bonus video: