Odloženo ponovno otvaranje muzeja Bardo u Tunisu

Premijer Tunisa Habib Esid smijenio je juče šefove policije Tunisa i obezbjeđenja muzeja Bardo pošto je konstatovao "propuste" u zaštiti muzejskog kvarta
0 komentar(a)
Tunis teroristički napad, Foto: Reuters
Tunis teroristički napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.03.2015. 16:48h

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas ispred muzeja Bardo u Tunisu u znak protesta zbog nedavnog napada, zbog čega je do daljnjeg odloženo ponovno otvaranje muzeja.

Nekoliko desetina ljudi, uglavnom turističkih vodiča i novinara, moglo je da uđe u zdanje koje se nalazi pored parlamenta u glavnom gradu. Ispred muzeja nalazi se oko 250 demonstranata.

Predstavnici muzeja su ranije danas saopštili da je iz bezbjednosnih razloga odloženo zakazano ponovno otvaranje muzeja.

Koncert Simfonijskog orkestra Tunisa i komemoracija žrtvama napada predviđena je za danas poslije podne i moći će da joj prisustvuju samo zvanice i novinari.

Naoružani džihadisti napali su 18. marta muzej koji izgleda nije imao posebnu zaštitu. U tom napadu je poginulo 20 stranih turista i jedan policajac. Bezbjednosne snage su ubile dva napadača na licu mjesta, dok je treći, za koga se vjeruje da je organizator, u bjekstvu, naveli su zvaničnici.

Premijer Tunisa Habib Esid smijenio je juče šefove policije Tunisa i obezbjeđenja muzeja Bardo pošto je konstatovao "propuste" u zaštiti muzejskog kvarta.

Muzej Bardo u centru Tunisa predstavlja jednu od najvećih turističkih atrakcija u zemlji, jer sadrži jednu od najvećih svjetskih kolekcija rimskih mozaika.

Bonus video: