Planeta ima vremena do 2030: Brza tranzicija bez presedana ili katastrofalne klimatske promjene

Promjene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrijavanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu
5 komentar(a)
Globalno zagrijavanje, Foto: Shutterstock
Globalno zagrijavanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2018. 07:59h

Vlade širom svijeta će morati da sprovede "brzu" tranziciju "bez presedana" u svim aspektima društva da bi se izbjegao katastrofalan nivo globalnog zagrijavanja, pokazuje novi naučni izvještaj naučne javnosti o klimatskim promjenama, prenosi CNN.

U Izvještaju koji je u ponedjeljak objavio Međuvladin panel za klimatske promjene Ujedinjenih nacija (IPCC) se navodi da se to mora uraditi ako se želi da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijusa, upozoravaju danas stručnjaci UN za klimatske promene.

U izvještaju na 400 stranica piše da ako zagrijavanje nastavi da raste sadašnjim tempom, pod uticajem emisije gasova sa efektom staklene bašte, 1,5 stepeni će biti dostignuto između 2030. i 2052. godine.

Promjene koje treba sprovesti u cilju ograničavanja zagrijavanja odnose se na energiju, industriju i infrastrukturu.

U izvještaju, koji su odobrili i predstavnici vlada nakon sesije sa naučnicima, ukazuje se i na povećanje rizika ukoliko granica bude iznad 1,5 stepeni.

U izvještaju na 400 stranica, čiji je rezime objavljen danas za one koji donose političke odluke, naučnici su izložili mnoge faktore zagrijavanja koji su uzeli maha.

"Svako i najmanje dodatno zagrijavanje je važno, pogotovo pošto premašenih 1,5 stepeni može da znači nepovratnu promjenu, poput gubitka nekih ekosistema", rekao je Hans-Oto Pertner, kopredsjedavajući sjednici IPCC koji je prošle sedmice u Južnoj Koreji okupio istraživače i predstavnike država.

On je rekao da se istraživanje IPCC zasniva na više od 6.000 studija.

Ukoliko se države ne budu pridržavale obaveza iz Pariskog sporazuma iz 2015, na kraju veka će biti "plus tri stepena", upozorili su stručnjaci.

Navodi se da će već od 2030. porasti rizik od ekstremnih suša, šumskih požara, poplava, a nestašicom hrane će biti pogođene stotine miliona ljudi.

Planeta se već nalazi na dvije trećine puta do ovih katastrofalnih posljedica.

"Ovo je zabrinjavajuće jer znamo da će biti mnogo problema ako dođe do 1,5 stepeni globalnog zagrijavanja. Doći će do toplotnih udara, ljeta će biti topla, povećaće se nivo mora, a mnoge djelove svijeta čekaju užasne suše i ekstremne kiše", kazao je Endru King, predavač o klimi na Univerzitetu u Melburnu, prenosi CNN.

Globalna emisija karbon dioksida mora do 2030. da padne za 45 odsto u odnosu na nivo iz 2010. a da dostigne "nultu tačku" oko 2050. da bi se globalno zagrijavanje zadržalo na nivou od 1,5 stepeni.

Bonus video: