SAD: Najveći donatori Klinton fondacije iz Ukrajine

Iz Fondacije Pinčuk su saopštili da su njihove donacije organizaciji porodice Klinton imale za cilj da naprave Ukrajinu "uspešnom, slobodnom, modernom državom zasnovanom na evropskim vrijednostima"
83 pregleda 4 komentar(a)
Bil Klinton, Hilari Klinton, Foto: Shutterstock
Bil Klinton, Hilari Klinton, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.03.2015. 20:44h

Klinton fondacija primila je od 2009. do 2013 godine kada je izbila kriza u Ukrajini, najmanje 8,6 miliona dolara od Fondacije Viktor Pinčuk, čije je sjedište u Kijevu, pokazuje najnoviji izvještaj.

To stavlja Ukrajinu u vrh liste kada je riječ o stranim donatorima fondacije porodice Klinton.

List "Volstrit žurnal" objavio je početkom sedmice listu donacija koje je fondacija porodice Klinton, čiji je osnivač bivši predsjednik SAD Bil Klinton, primio od stranih državljana u inostranstvu u periodu od 2009. do 2014 godine.

Pinčuk, koji je stekao bogatstvo proizvodnjom cijevi, obavezao se 2008, na pet godina, da će uplatiti sumu od 29 miliona dolara Klintonovoj globalnoj inicijativi, programu namjenjenom obuci budućih ukrajinskih lidera na "modernizaciji Ukrajine".

U periodu od 2009. do 2013 godine, kada je Hilari Klinton bila na funkciji državnog sekretara SAD, fondacija porodice Klinton primila je najmanje 8,6 miliona dolara od Pinčukove fondacije.

Iz Fondacije Pinčuk su saopštili da su njihove donacije organizaciji porodice Klinton imale za cilj da naprave Ukrajinu "uspešnom, slobodnom, modernom državom zasnovanom na evropskim vrijednostima".

Kritičari su, međutim, ukazali na neke uznemirujuće aspekte kada je riječ o donacijama, uključujući njihovo poklapanje sa krizom u Ukrajini koja je počela u novembru 2012. i velikom količinom novčanih donacija koja je Klintonovoj fondaciji stigla od imućnih ukrajinskih biznismena.

Uzimajući u obzir da je Hilari Klinton viđena kao potencijalni kandidat demokrata za predsjedničke izbore 2016, biće izložen pažljivoj provjeri njen rad sa humanitarnom organizacijom koja nosi ime Klinton.

Bonus video: