Sjevernokorejska vojska: Uništićemo balone sa filmom

Aktivisti planiraju da umnože DVD kopije filma koji na karikiran način prikazuje navodno planiranje atentata na Džong Una
2 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.03.2015. 09:59h

Vojska Sjeverne Koreje zaprijetila je da će uništiti balone koje južnokorejski aktivisti planiraju da pošalju preko granice sa 10.000 DVD kopija satiričnog holivudskog filma "Intervju". Korejska Narodne Armije saopštila je noćas da će zapucati iz svih raspoloživih sredstava bez prethodnog upozorenja da bi neutralisali balone, pošto je inicijativa južnokorejskih aktivista ocijenjena kao "najteža politički motivisana provokacija protiv Sjeverne Koreje i de fakto proglašenje rata", javila je zvanična sjevernokorejska agencija KCNA. Aktivisti planiraju da umnože DVD kopije filma koji na karikiran način prikazuje navodno planiranje atentata na sjevernokorejskog lidera Kima Džong Una zajedno sa 500.000 propagandnih letaka i puste ih da balonima pređu granicu dvije Koreje 26. marta ili neki dan prije ili kasnije, prenijela je agencija AFP. U oktobru prošle godine Sjeverna Koreja je otvorila vatru na velike balone sa propagandnim materijalom protiv njene vlasti, koje su poslali aktivisti iz Južne Koreje i izazvala razmjenu vatre sa južnokorejskom vojskom.

Američka komedija je i ranije bila predmet hakerskih napada, za koje su SAD optužile Pjongjang, što je Sjeverna Koreja negirala, mada je premijera filma "Intervju" bila odložena. AFP navodi da ukoliko bi kopije filme nebom stigle do Sjeverne Koreje, pitanje je koliko bi film bio gledan, pošto se vjeruje da mali broj običnih građana te komunističke zemlje ima PC ili DVD plejer, a mnogi vjerovatno ne bi rizikovali da budu uhvaćeni dok gledaju sporni film.

Bonus video: