Opasna propaganda ID: "U kalifatu se uživa, vodi se porodični život"

Čarli Vinter iz britanskog istraživačkog centra Kvilijum kaže da džihadisti teže da time "normalizuju" takav život i izgrade sliku za ostatak svijeta
5 komentar(a)
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
ISIL Raka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.03.2015. 10:32h

Ekstremisti Islamske države (ID) propagandom pokušavaju da privuku nove ljude u svoje redove i koriste različite vrste propagadne, piše britanski "Independent".

Po njihovim tvrdnjama možda je najopasniji način na koji džihadisti predstavljaju život u kalifatu.

Međutim, stručnjaci smatraju da mediji malo pažnje posvećuju takvim fotografijama i video snimcima, iako su, kako navode, oni veoma važni.

Britanski list piše da ekstemisti često na društvenim mrežama objavljuju fotografije putem kojih žele da prikažu život u kalifatu, a tako privlače nove pristalice.

Na fotografijama se prikazuje "uživanje" u sirijskom gradu Raki, kao i propovijedanje porodičnog života.

Čarli Vinter iz britanskog istraživačkog centra Kvilijum kaže da džihadisti teže da time "normalizuju" takav život i izgrade sliku za ostatak svijeta.

"Veliki dio ovakve propagande je neprimijećen u medijma na Zapadu, to je zato što sadržaj nije kontroverzan, ali je važan kada se uzme u obzir šta ID time želi da postigne", rekao je Vinter.

On kaže da je poruka vrlo jasna i da ID pokušava da pokaže svijetu "da oni više nijesu samo teroristička grupa, već država, prava politička mašinerija".

"Kada prikažu djecu kako se igraju na ulici oni žele da pokažu da rat protiv njih ne može da poremeti njihovu igru, niti druženje džihadista. Težnja je da Islamsku državu pokažu kao utopiju“, naglasio je Vinter.

Kako se navodi, svakako "najprimamljivija" stvar je mogućnost da ekstermisti primaju mjesečnu naknadu za poslove koje obavljaju.

Bonus video: