ID preuzela odgovornost za napade na džamije u Jemenu: "Biće ih još"

Jedna bomba eksplodirala je u džamiji Badr u južnom dijelu Sane, a potom je uslijedila druga na kapiji te džamije, kada su ljudi počeli da bježe iz nje, prenosi AFP
0 komentar(a)
Jemen, Sana, Foto: Reuters
Jemen, Sana, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 18:46h

Džihadistička grupa Islamska država preuzela je odgovornost za današnje bombaške napade na džamije u Jemenu u kojima je prema najnovijem bilansu ubijeno najmanje 142 ljudi.

U glavnom gradu Sani izvršeni su samoubilački napadi na dvije džamije u kojima su poginuli pripadnici moćne šiitske milicije Huti, koji su preuzeli vlast u Sani početkom godine.

Još jedan samoubilački napad dogodio se ispred džamije u Saadi, na sjeveru Jemena, oblasti odakle potiču Huti.

Ovo su prvi napadi u Jemenu za koje odgovornost preuzima Islamska država. U Jemenu najveće uporište ima ekstremistička grupa Al Kaida, koja vrši česte napade na pripadnike Hutija i bezbjednosnih snaga.

U saopštenju objavljenom preko interneta koje je potpisao ogranak Islamske države u Jemenu navodi se da su ovi napadi samo vidljivi dio ledenog brijega i da će slijediti drugi napadi na pripadnike Hutija.

Islamska država navodi da je u napadima učestvovalo pet napadača samoubica, četvoro su se digli u vazduh u dvije džamije u Sani, a peti u Sadi.

Eksplozije su uslijedile nakon jučerašnjeg puškaranja u gradu Adenu, na jugu Jemena, između trupa lojalnih sadašnjem i bivšem jemenskom predsjedniku. U ovim sukobima je poginulo 13 ljudi.

Huti su saveznici bivšeg jemenskog predsjednika Ali Abdulaha Saleha. Oni od septembra prošle godine kontrolišu glavni grad Sanu.

Ranije ove godine Huti su zvaničnog predsjednika Jemena Abeda Rabo Mansura Hadija, koji ima podršku Zapada, stavili u kućni pritvor, ali je Hadi ipak uspio da pobjegne u Aden.

Osude stižu od UN i SAD

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je danas teroristicke napade na džamije u Jemenu.

Preko saopštenja svog portparola Farhana Haka, Ban je pozvao sve strane na okončavanje sukoba i uzdržanost.

"Sve strane se moraju pridržavati svojih obaveza, kako bi prevazišle razlike mirnim putem i treba da imaju povjerenja u tekuće pregovore UN sa ciljem da se postigne sporazum", navodi se u saopštenju.

Ban je osudio ubijanje civila i izrazio saučešće porodicama žrtava, navodi se u saopštenju UN.

SAD su oštro osudile ove napade i istakle da se razmatra saopštenje džihadista iz Islamske države koji su preuzeli odgovornost za napade.

"Oštro osudujemo te napade", rekao je portparol Stejt departmenta Džoš Ernest.

Bonus video: