Zarif: Velike sile da odustanu od pritisaka

"Iranci su već izabrali: da učestvuju (u pregovorima) dostojanstveno. Krajnje je vrijeme da se i iranski saveznici odluče: pritisak ili sporazum", naveo je na Tviteru Zarif
62 pregleda 2 komentar(a)
Džavad Zarif, Foto: Reuters
Džavad Zarif, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 11:04h

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif apelovao je danas na velike sile koje učestvuju u pregovorima o iranskom nuklearnom programu da odustanu od "pritisaka" i prihvate sporazum.

Reagujući na jučerašnji apel predsjednika SAD Baraka Obame da iskoriste "istorijsku priliku" u pregovorima o svom nuklearnom programu, Zarif je rekao da SAD ne mogu istovremeno da vrše pritisak na Teheran i da nastavljaju pregovore.

"Iranci su već izabrali: da učestvuju (u pregovorima) dostojanstveno. Krajnje je vrijeme da se i iranski saveznici odluče: pritisak ili sporazum", naveo je na Tviteru Zarif.

Iran i šest zemalja do 31. marta treba da pronađu političko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana, kako bi do 1. jula bili finalizirani tehnički detalji sporazuma kojim bi se garantovalo da Iran neće razvijati atomsko naoruzanje. U zamjenu će Teheranu biti ukinute ekonomske sankcije zapadnih zemalja.

Bonus video: