Napadači na turiste u Tunisu obučavani u kampu u Libiji

4 komentar(a)
Tunis teroristički napad, Foto: Reuters
Tunis teroristički napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.03.2015. 09:35h

Uhapšene su četiri osobe direktno povezane sa napadom i još pet sa indirektnim vezama. Među privedenima su dva člana porodice jednog od napadača

Vlasti Tunisa su juče saopštile da će rasporediti vojsku u velike gradove i uhapsiti devet osoba nakon što je 20 stranih turista ubijeno u napadu na muzej, za koji su ekstremisti Islamske države rekli da je „prva kap kiše“.

Japanski, italijanski, španski i britanski posjetioci, kao i troje Tunižana, je među žrtvama napada, koji se dogodio u dobro obezbijeđenom kompleksu parlamenta.

Zvaničnici nisu potvrdili preuzimanje odgovornosti, ali su kazali da su identifikovali dvojicu napadača koje je policija ubila nakon pucnjave čija meta su bili autobusi sa turistima koji su u srijedu došli da posjete muzej Bardo.

Dvojica napadača su obučavana u džihadističkom kampu u Libiji, saopštila je vlada Tunisa. Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Rafik Čeli je rekao da su njih dvojica regrutovana u džamijama u Tunisu te da su u septembru pošli u Libiju.

Kompanija „MSC kruzis“ je saopštila da je dvanaest njenih putnika, uključujući Kolumbijce, Francuze i jednog Belgijanca, među žrtvama, dok je jedan španski par juče nađen živ nakon što se čitavu noć krio u muzeju.

ID je na audio snimku pohvalila dva napadača kao „vitezove Islamske države“.

Tunižani čine jedan od najvećih kontingenata stranih boraca u Siriji, Iraku i Libiji, i mlada demokratija u njihovoj domovini je bila jasna potencijalna meta, ocjenjuje Rojters.

Ubijeni ekstremisti su identifikovani kao Tunižani, Hatem al-Kašnavi i Jasin al-Abidi. Dva lokalna lista su objavila da je Abidi boravio u Iraku i Libiji ali vlasti to nisu potvrdile.

Premijer Tunisa Habib Esid je rekao da je Abidi bio pod nadzorom ali „ne zbog nečega naročitog“.

Vlasti Tunisa su saopštile da su uhapsile četiri osobe direktno povezane sa napadom i još pet sa indirektnim vezama. Jedan bezbjednosni izvor je rekao da su među privedenima dva člana porodice jednog od napadača, prenio je Rojters.

„Uhapsili smo oca i sestru teroriste Hatema al-Kašnavija u njihovoj kući u gradu Sbiba,“ kazao je taj izvor za Rojters.

Broj stranih turista koji su ubijeni je porastao sa 17 na 20, rekao je ministar zdravlja. London je saopštio da je jedna Britanka među žrtvama napada.

Španske vlasti su saopštile da je žena koja je sa suprugom izašla živa iz muzeja, u drugom stanju.

„Krili su se sve vrijeme, ne usuđujući se da telefoniraju, vjerovatno zato što su bili uplašeni,“ rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Garsija-Margalo.

Četiri godine nakon narodne pobune u kojoj je zbačen Zine El-Abidine Ben Ali, Tunis je tranziciju ka demokratiji okončao slobodnim izborima, novim ustavom i kompromisnom politikom između sekularnih i islamističkih stranaka, navodi Rojters.

Međutim, snage bezbjednosti se bore protiv islamističkih ekstremista uključujući Ansar al Šariju, koju je Vašington označio kao terorističku grupu, i Okba Ibn Nafe, brigadu boraca povezanih sa Al Kaidom, koji su aktivni u planinama Čambi duž alžirske granice.

Bonus video: