Netanjahu o palestinskoj državi: Nisam rasista, želim miroljubivo rješenje

U srijedu je Bijela kuća kritikovala Netanjahua što je odustao od obećanja da će pregovarati o palestinskoj državi i zbog izborne "retorike razdora" prema izraelskoj arapskoj manjini
50 pregleda 0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 19:03h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu negirao je danas da je odustao od svoje posvećenosti stvaranju palestinske države, ali i ocijenio da su trenutni politički uslovi tu mogućnost udaljile.

"Ne želim jednodržavno rješenje, želim održivo, miroljubivo rješenje, ali za to moraju uslovi da se izmijene", rekao je Netanjahu u intervjuu za TV En- Bi-Si (NBC) što se tumači kao povlačenje izjave koje je davao tokom nedavne izborne kampanje, a koje su izazvale oštre kritike SAD.

Netanjahu je potvrdio jake veze svoje zemlje sa SAD nakon napetosti poslije izborne pobjede, prenio je Rojters.

"Postoji tako mnogo oblasti u kojima moramo da radimo zajedno s SAD. Amerika nema većeg saveznika od Izraela i Izrael nema većeg saveznika od SAD", rekao je izraelski premijer.

Netanjahu je izvojevao iznenađujuću, glatku pobjedu na opštim izborima u utorak, poslije tijesne izborne trke u kojoj je pooštrio svoje stavove u posljednjim danima kampanje.

"Možemo se razlikovati, ali imamo toliko mnogo stvari koje nas ujedinjuju. Imamo situaciju na Bliskom istoku koja je vrlo opasna, koja predstavlja zajednički izazov", istakao je Netanjahu.

U srijedu je Bijela kuća kritikovala Netanjahua što je odustao od obećanja da će pregovarati o palestinskoj državi i zbog izborne "retorike razdora" prema izraelskoj arapskoj manjini.

U intervjuu za američku TV mrežu on je odbacio optužbe da je rasista, nakon što je na dan izbora rekao da visok odziv arapskih glasača dovodi u opasnost dominaciju njegove desničarske partije.

Netanjahu je rekao da još nije govorio sa predsjednikom SAD Barakom Obamom, ali da je siguran da će uskoro razgovarati.

Državni sekretar SAD Džon Keri čestitao je Netanjahuu izbornu pobjedu u srijedu, a portparol Bijele kuće Džoš Ernest najavio da će isto uraditi Obama "u narednim danima".

Objasnio je da je u prethodnim izborima Obama takođe čekao dok Netanjahu nije formalno bio zadužen da formira koaliciju.

Netanjahu je sada na putu da četvrti put postane premijer, a njegovo insistiranje da neće biti palestinske države dok je na vlasti smatra se manevrom da mobiliše svoju desničarsku bazu.

To je razljutilo Palestince i izazvalo kritike SAD i evropskih vlada, koje se zalažu za pregovore koje će dovesti do dvodržavnog rješenja - stvaranja nezavisne Palestine uz Izrael.

Šanse za obnovu mirovnih pregovora su inače bile male.

Bonus video: