Idu li SAD i Iran ka postizanju sporazuma: Sporenje oko broja centrifuga

Sporazumom bi se predvidjelo postepeno ukidanje američkih ekonomskih sankcija, a predsjednik SAD Barak Obama ima ovlašćenja da neke ukine odmah
68 pregleda 0 komentar(a)
SAD. Iran, razgvori, Foto: Reuters
SAD. Iran, razgvori, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.03.2015. 18:00h

Nacrt sporazuma o nuklearnom programu Irana, o kojem sada pregovaraju Vašington i Teheran, predviđa da Iran tokom bar jedne decenije za 40 odsto smanji količinu opreme koja mu omogućava da napravi atomsku bombu, rekli su zvaničnici Asošiejted presu.

Po njihovim riječima, Iranu se u zamjenu nudi ukidanje sankcija koje su privredi te zemlje nanijele veliku štetu i da dio embarga Ujedinjenih nacija na izvoz oružja u Iran bude ublažen.

To što je nacrt dospio u javnost nagovještava da se dvije strane približavaju postizanju okvirnog sporazuma za šta rok ističe 31. marta. Rok za postizanje punog sporazuma ističe krajem juna.

Zvaničnici kažu da nacrt sporazuma predviđa ograničenje broja centrifuga za obogaćivanje uranijuma, od kojeg daljom preradom može da se napravi gorivo podobno za pravljenje atomske bombe.

Kako je rečeno, dvije strane sada pregovaraju o ograničenju broja centrifuga na 6.000, dok se ranije pominjalo 6.500. Iran sad ima 10.000 centrifuga, a Vašington je ranije htio da Iran taj broj smanji na 500 do 1.500.

U ovom trenutku, kako se procjenjuje, Iranu su potrebna samo dva do tri mjeseca da napravi dovoljno materijala za "proboj" ka atomskoj bombi, dok bi mu, uz predložene mjere, trebalo za to najmanje 10 godina, koliko bi trajao moratorijum.

Potom bi se ograničenja polako ublažavala, a važenje sporazuma pordužilo na 15 ili više godina.

Sporazumom bi se predvidjelo postepeno ukidanje američkih ekonomskih sankcija, a predsjednik SAD Barak Obama ima ovlašćenja da neke ukine odmah.

Za ukidanje posljednjeg paketa sankcija neophodno bi bila odluka Kongresa SAD koji je, pod dominacijom republikanaca, veoma skeptičan prema dogovoru sa Iranom.

Po izjavi jednog zvaničnika za AP, problem ostaje jedno duboko ukopano i utvrđeno iransko postrojenje za obogaćivanje uranijuma, a drugi problem je to što Iran ne želi da mu sporazum ograniči i balističke projektile.

Bonus video: