Cenzura u Americi veća nego ikad

Uprkos razočaranjima i neispunjenim obećanjima Bijele kuće da će značajno poboljšati način na koji objavljuje dokumenta, taj zakon popularniji nego ikad
4 komentar(a)
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Vašington, Kapitol, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2015. 21:07h

Administracija predsjednika Baraka Obame drugu godinu zaredom više nego ikad cenzuriše vladina dokumenta ili im potpuno ograničava pristup.

To se, kako se navodi, kosi sa Zakonom o slobodi informisanja, pokazala je nova analiza federalnih podataka koju je sprovela agencija AP.

Vladi je bilo potrebno više vremena da preda dokumenta ako bi ih uopšte obezbijedila, mnogo češće je govorila da ne može da ih pronađe i odbila je rekordni broj puta da ih brzo preda kada su ih mediji tražili.

Takođe je priznala, i to samo kada je pritjerana uza zid, da u skoro jednom od tri slučaja njena prvobitna odluka da neda ili cenzuriše dokumenta nije bila u skladu sa zakonom.

Pitanja na koje nije odgovorila na kraju godine porasla su za 55 odsto, na više od 200.000.

Po najnovijim podacima Vlade SAD, objavljenim juče, pokriveni su svi zahtjevi 100 federalnih agencija tokom fiskalne 2014 (od 1. oktobra 2013. do kraja septembra 2014), prema Zakonu o slobodi informacija, koji se smatra globalnim modelom za transparentnu vladu.

Ti podaci pokazuju da je, uprkos razočaranjima i neispunjenim obećanjima Bijele kuće da će značajno poboljšati način na koji objavljuje dokumenta, taj zakon popularniji nego ikad.

Građani, novinari, biznismeni i drugi imali su rekordan 714.231 zahtjev za informacije. SAD su potrošile rekordna 434 miliona dolara da na njih odgovore.

Vlada je odgovorila na 647.142 zahteva, što je četiri odsto manje nego prethodne godine.

Administracija SAD je više nego ikad cenzurisala materijale koje je predavala ili im je potpuno odbijala pristup, i to u 39 odsto svih zahtjeva.

Ponekad bi vlada cenzurisala samo nekoliko riječi ili broj telefona nekog službenika, ali u drugim slučajevima ona bi potpuno zacrnila skoro svaki paragraf na stranici.

Agencija AP ocjenjuje da je Bijela kuća u sopstvenoj analizi pohvalila samu sebe, i dodaje da administracija SAD rutinski isključuje iz njih slučajeve kada nije mogla da nađe dokumenta, kada osoba nije željela da plati za kopije ili je procijenjeno da njen zahtjev nije bio u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja.

Vlada je, navodi AP, prema sopstvenim proračunima, objavila sva ili djelove dokumenata u 91 odsto zahtjeva, što je i dalje rekordno nizak rezultat od kada je predsjednik Barak Obama preuzeo funkciju, prema računici same Bijele kuće.

Bonus video: