Ban Ki Mun traži sporazum o održivoj palestinskoj državi

Portparol UN Farhan Hak rekao je da saopštenje predstavlja i reakciju na Netanjahuove komentare u predizbornoj kampanji kada se usprotivio stvaranju palestinske držav
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ban Ki Mun, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2015. 19:49h

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je danas, poslije pobede stranke izraelskog premijera Benjamina Netanjahua na izborima, da nova vlada pregovora o konačnom sporazumu za stvaranje "održive palestinske države".

Portparol UN Farhan Hak rekao je da saopštenje predstavlja i reakciju na Netanjahuove komentare u predizbornoj kampanji kada se usprotivio stvaranju palestinske države.

On je rekao da Banov poziv novoj vladi za stvaranje uslova za dogovoreno rješenje podržava i obustavu "izgrađene nelegalnih naselja".

"Generalni sekretar čvrsto vjeruju da je ovo i najbolji i jedini način da Izrael ostane demokratska država", rekao je Hak.

On je rekao da je Ban pozdravio rezultat jučerašnjih izbora i izrazio nadu da će "brzo biti obrazovanje nove vlade koje će održati volju svih izraelskih glasača".

Netanjahuov Likud osvojio je oko 24 odsto glasova i ostaće najjači u parlamentu sa 30 od 120 poslanika. Koalicija lijevog centra, Cionistička unija Isaka Hercoga, kojoj su predizborna istraživanja javnog mnjenja davala malu prednost, dobila je 19 odsto glasova i imaće 24 poslanika.

Bonus video: