Zarif minimizira šanse za postizanje dogovora

Iran i šest zemalja do 31. marta treba da pronađu političko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana, kako bi do 1. jula bili finalizirani tehnički detalji sporazuma kojim bi se garantovalo da Iran neće razvijati atomsko naoruzanje. U zamjenu će Teheranu biti ukinute ekonomske sankcije zapadnih zemalja
0 komentar(a)
Džavad Zarif, Foto: Beta/AP
Džavad Zarif, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.03.2015. 15:42h

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif izjavio je danas da prisustvo njegovih kolega iz šest velikih sila nije neophodno na pregovorima o nuklearnom programu Irana u Lozani, aludirajući tako da su male mogućnosti da se postigne sporazum.

"Mislim da njihovo prisustvo nije neophodno na ovoj rundi, jer bi trebalo da svi ministri zemalja uključenih u pregovore, dođu kada budu pronađena rješenja i kada se približimo sporazumu", kazao je Zarif za iransku državnu televiziju.

"Oni mogu da dođu, ali mislim da to nije neophodno", dodao je, govoreći o mogućem dolasku šefova diplomatija zemalja grupe 5 plus 1 - SAD, Kine, Rusije, Britanije, Francuske i Njemačke, u Švajcarsku gdje su u toku pregovori o nuklearnom programu Irana.

Iran i šest zemalja do 31. marta treba da pronađu političko rješenje spora oko nuklearnog programa Teherana, kako bi do 1. jula bili finalizirani tehnički detalji sporazuma kojim bi se garantovalo da Iran neće razvijati atomsko naoruzanje. U zamjenu će Teheranu biti ukinute ekonomske sankcije zapadnih zemalja.

Bonus video: