Glatka pobjeda partije izraelskog premijera

Nakon što su prebrojani skoro svi glasovi isti izvori navode da će Likud imati 30 mjesta u parlamentu - Knesetu sa 120, a glavni rival Cionistička unija lijevog centra 24
6 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 07:08h

Desničarski Likud, izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, izvojevao je izneđujuće glatku pobjedu na jučerašnjim opštim izborima, javili su rano jutros izraelski mediji.

Nakon što su prebrojani skoro svi glasovi isti izvori navode da će Likud imati 30 mjesta u parlamentu - Knesetu sa 120, a glavni rival Cionistička unija lijevog centra 24.

Ranije izlazne ankete sugerisale su mrtvu trku između te dvije partije. Ako to bude potvrđeno znači da će u Izraelu biti oformljena još jedna vlada predvođena Netanijahuom. Njemu će biti potrebna podrška drugih partija da osnuje koaliciju, ali mu to neće biti teško. On je već rekao da je razgovarao s liderima drugim desničarskim liderima o forminju nove vlade " bez odlaganja".

Odmah nakon zatvaranja birališta, sinoć u 22 šata po lokalnom vremenu, Netanijahu je proglasio veliku pobedu za Likud. Ta partija je po finalnim ispitivanjima javnog mnjenja zaostajala za 4 mesta za Cionstičkom unijom. Netanijahu je na Tviteru napisao da je pobeda postignuta " uprkos svim očekivanjima."

Aktivisti Likuda igrali su i pjevali sinoć odmah nakon što su TV stanice objavile razultate izlaznih anketa, javio je BBC. Likudovci su odmah shvatili da će njihov put ka formiranju koalicije biti jednostavniji. Lider Cionističke unije Isak Hercog je osporio je Netanijahuovu proglašenje pobjede, rekavši da je ubijeđen da će on formirati novu vladu.

Neophodno je da koalicija ima bar 61 poslanički mandat. Ni jedna partija u Izraelu od prvog glasanja 1949. godine nije osvojila apsolutnu većinu. Izlazne ankete pokazale su da je koalicija arapskih izraelskih partija Zajednička lista osvojila 13 mjesta i postala treća snaga u izraelskom parlamentu.

Premijer Netanijahu je posljednjih dana kampanje najavio da država Palestina neće biti stvorena ako on četvrti put postane premijer.

Bonus video: