IZBORI U IZRAELU

Netanjahu proglasio veliku pobjedu

Ukoliko obezbijedi i četvrti mandat, Netanjahu bi mogao postati najdugotrajniji izraelski lider
3 komentar(a)
Benjamin Netnjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netnjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 22:14h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu proglasio je pobjedu poslije tijesnih nacionalnih izbora, na kojima je njegova Likud partija ostvarila bolji rezultat nego što se očekivalo, prenosi agencija AP.

U saopštenju objavljenom na Tviteru, Netanjahu je rekao da su "nasuprot svim izgledima" njegova Likud partija i nacionalisti obezbijedili "veliku pobjedu".

Prema prvim anketama na izlazu sa birališta, Likud partija je ostvarila izjednačen rezultat sa koalicijom lijevog centra - Cionističkom unijom Isaka Hercoga.

Rezultati, međutim, nagovještavaju da Netanjahuu neće biti teško da oformi većinsku koaliciju sa radilkalnim i vjerski nastrojenim saveznicima, ocjenjuje AP.

Netanjahu je rekao da je već počeo da poziva potencijalne partnere.

No, uprkos tome, kako prenosi britanski BBC, Cionistička unija je rekla da je objava Likuda "preuranjena", kao i da je sve moguće "dok se ne pojave stvarni rezultati".

Isak Hercog

Konačni rezultati se ne očekuju prije sjutra ujutru.

Kada budu poznati, izraelski predsjednik daće mandat za formiranje vlade lideru partije za koga misli da ima najviše šanse da okupi koaliciju.

Ukoliko obezbijedi i četvrti mandat, Netanjahu bi mogao postati najdugotrajniji izraelski lider.

Više od 71 odsto onih sa pravom glasa izašlo je na izbore, koji su okončani u 22.00 po lokalnom vremenu.

Izraelski Kanal 1 i Kanal 10 prognozirali su da će i Likud i Cionistička unija osvojiti po 27 mjesta, dok Kanal 2 daje Likudu jedno mjesto više, odnosno 28.

Zajednička arapska lista, alijansa partija izraelskih Arapa osvojila je treće mjesto, sa 13 mjesta, prema izlaznim anketama.

Preporučujemo za Vas