Davutoglu: Razgovori sa Asadom kao rukovanje s Hitlerom

62 pregleda 4 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 14:48h

Turski premijer Ahmet Davutoglu odbacio je predloge da bi trebalo razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, ocjenjujući da to ne bi bilo ništa drugačije od rukovanja sa Adolfom Hitlerom, Slobodanom Miloševićem, Radovanom Karadžićem ili Sadamom Huseinom.

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je u intervjuu tokom vikenda da će Vašington morati da razgovara sa Asadom, ukoliko se želi mir u Siriji, što je naišlo na žestoko reagovanje Ankare, koja je saopštila da sa Asadom nema o čemu da se pregovara.

"Ukoliko sjednete i rukujete se sa Asadom poslije svih tih masakara i uprkos hemijskom oružju koje ste vi (SAD) proglasili za crvenu liniju, onda vaša ruka nikada neće biti izbrisana iz istorije", rekao je Davutoglu obraćajući se poslanicima svoje vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP) u parlamentu.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki pokušala je u ponedjeljak da pojasni Kerijev stav, izjavivši da Asad nikada neće biti dio mirovnih pregovora, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Pozdravljamo taj demanti", naveo je Davutoglu.

Turska, bivši saveznik Bašara al-Asada, prekinula je veze sa Damaskom nakon izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. i podržala pobunu protiv režima u Damasku, poizivajući u više navrata da Bašar bude uklonjen sa vlasti.

Bonus video: