Nema državljana Srbije među otetima u Libiji

Zvaničnici vjeruju da teroristi žele da zadrže medicinsko osoblje u Sirtu, gradu koji skoro potpuno kontrolišu, kako bi liječili njihove ranjene i povrijeđene saborce
0 komentar(a)
Islamska država, Foto: Reuters
Islamska država, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2015. 12:15h

Ambasador Srbije u Tripoliju Oliver Potežica rekao je da među otetim medicinskim radnicima u Libiji nema državljana Srbije.

Ranije danas CNN je javio da je Islamska država kidnapovala blizu 20 medicinskih radnika u Ibn Sina bolnici u Sirtu, i da su među otetim medicinarima bili državljani Srbije.

Napad je u ponedjeljak uveče izvela grupa od 30 militanata, dok je strane ljekare i sestre ispred bolnice čekao autobus koji je trebalo da ih prebaci u Tripoli.

Zvaničnici vjeruju da teroristi žele da zadrže medicinsko osoblje u Sirtu, gradu koji skoro potpuno kontrolišu, kako bi liječili njihove ranjene i povrijeđene saborce.

Autobus je trebalo da prebaci medicinske radnike na sigurno zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u gradu.

Agencija AP je prenijela da su pripadnici "Bataljona 166", koji se bori protiv Islamske države, saopštili da otmica jeste izvedena u bolnici Ibn Sina, ali da su njihovi borci uspeli da neke strane medicinske radnike sklone na siguno i prebace u grad Misratu.

Kako je rekao jedan lokalni zvaničnik, ID želi da u gradu zadrži "jedini medicinski tim koji može da pomogne njihovim ranjenim borcima".

Grad Sirt, koji se nalazi na pola puta između Tripolija i Bengazija, pod kontrolom je Islamske države od prošle godine.

Bonus video: