Netanjahu: Ako pobijedim neće biti osnovana palestinska država

Na pitanje da li znači da palestinska država neće biti osnovana ako opet bude izabran za premijera Netanjahu je potvrdno odovorio.
11 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.03.2015. 17:25h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je da neće biti osnovana palestinska država ako bude ponovo izabran poslije sjutrašnjih parlamentarnih izbora.

U nastojanju da ojača podršku ekstremnijeg dijela biračkog tela Netanjahu danas žustro završava kampanju, pošto ankete pokazuju da njegov Likud zaostaje za Cionističkom unijom Isaka Hercoga.

Netanijahu je u intervjuu na sajtu lista Maariv rekao da bi povlačenje sa okupiranih teritorija kako bi Palestinci mogli da naprave državu obezbijedilo da taj prostor zauzmu islamski ekstremisti koji će napadati Izrael.

Na pitanje da li to znači da palestinska država neće biti osnovana ako on bude izabran, Netanijahu je potvrdno odgovorio.

Suočen s padom povjerenja birača, Netanijahu je poslednjih dana pojačao nacionalističku retoriku i poručio da bi umjerena vlada bila katastrofa za zemlju.

Takođe je naveo da je pokrenuta međunarodna zavjera za njegovo skidanje s vlasti.

Netanijahu je ranije u toku dana posjetio jevrejsko naselje na istoku Jerusalima koje Palestinci i međunarodna zajednica smatraju negalnim, pošto bi ta teritorija, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine, trebalo da bude dio buduće palestinske države.

"Održaćemo jedinstvo Jerusalima u svim njegovim delovima. Nastavićemo da gradimo i utvrđujemo Jerusalim tako da onemogućimo podjele i ostanemo zauvijek ujedinjeni", rekao je Netanjahu.

Hercog je prema aneketama dobio podšku pošto je u kamapnji obećavao poboljšanje veza s Palestincima i međunarodnom zajednicom, ali i bolje uslove života Izraelaca.

Zbog gradnje jevrejskih naselja na teritorijama koje bi trebalo da uđu u buduću palestinsku državu i odsustva napretka u pregovorima s Palestinskom upravom, pogoršani su odnosi Izraela i Evropske unije, dok su primjetne i tenzije između Netanjahuove vlade i administracije američkog predsjednika Baraka Obame.

Bonus video: