Zemlje J. Amerike kritikuju Obaminu deklaraciju o Venecueli

Obama je u ponedjeljak proglasio Venecuelu nacionalnom bezbjednosnom prijetnjom i uveo sankcije sedmorici sadašnjih i bivših venecuelanskih zvaničnika koje je optužio za kršenje ljudskih prava
1 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Beta-AP
Barak Obama, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.03.2015. 13:20h

Dvanaest članica Unije južnoameričkih nacija pridružile su se kritikama deklaracije američkog predsjednika Baraka Obame da Venecuela predstavlja nacionalnu bezbjednosnu prijetnju po SAD, ocijenivši to kao intervenicionizam.

Šefovi diplomatija 12 zemalja iz Unije južnoameričkih nacija održali su juče u Ekvadoru vanredan sastanak,na kome su Obaminu deklaraciju označili kao prijetnju venecuelanskom suverenitetu i principu nemiješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Oni su pozvali Vašington da povuče deklaraciju.

Obama je u ponedjeljak proglasio Venecuelu nacionalnom bezbjednosnom prijetnjom i uveo sankcije sedmorici sadašnjih i bivših venecuelanskih zvaničnika koje je optužio za kršenje ljudskih prava.

Rast tenzija između Vašingtona i Karakasa dolazi u trenutku poboljšanja diplomatskih veza između SAD i Kube, najbližeg venecuelanskog saveznika, ali i poslije dugogodišnjeg opadanja američkog diplomatskog i trgovinskog uticaja u Latinskoj Americi.

Bonus video: