Netanjahu: Strane vlade žele da me sklone

Nije naveo na vlade kojih zemalja misli, ali je rekao da one sarađuju sa medijima i ljevičarskim grupama u kampanji nazvanoj "Samo ne Bibi", što je njegov nadimak
4 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2015. 11:02h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu optužio je danas strane vlade, koje, međutim, nije imenovao, da pokušavaju da ga sruše s vlasti, dva dana uoči parlamentarnih izbora u zemlji.

U izjavi za izraelski Vojni radio Netanjahu je rekao da su strane sile potrošile milione dolara u okviru organizovane kampanje protiv njega.

Nije naveo na vlade kojih zemalja misli, ali je rekao da one sarađuju sa medijima i ljevičarskim grupama u kampanji nazvanoj "Samo ne Bibi", što je njegov nadimak.

Netanjahu je rekao da te strane sile nemaju izraelske interese na umu i da samo žele da zemlja ima slabo vođstvo koje će kapitulirati pred njihovim zahtjevima.

Netanjahu je većeg dijela svog mandata ignorisao medije, ali je posljednjih dana krenuo u medijsku ofanzivu. Pored izjava za medije za danas najavio veliko okupljanje desnice u Tel Avivu, uoči zvaničnog kraja izborne kampanje. On će govoriti kao i drugi predstavnicidesnice vezane za njegovu stranku Likud.

Netanjahu je prema anketama iza opozicione Cionističke unije, koju predvodi laburista Isak Hercog.

Hercogova stranka ima prema anketama prednost od tri do četiri mjesta u parlamentu u odnosu na Netanjahuov Likud.

Međutim, prema predviđanjima, dvije velike partije ne mogu da očekuju da formiraju većinu u parlamentu bez Moše Kalona, koji je napustio Netanjahuov Likud i neposredno pred izbore formirao Kulanu, pokret desnog centra.

Netanjahu je u izjavama za javni i vojni radio dao obećanja desnom centru, i rekao da će povjeriti ministarstvo finansija Moši Kalonu.

"Ne mogu da formiram vladu bez njega (Moše Kalona). Koliko god da bude poslanika iz njegove stranke, on će dobiti mjesto ministra finansija", rekao je Netanjahu.

Ankete daju Kalonovoj stranci između osam i 10 poslanika od 120 u izraelskom parlamentu, ali su velike šanse da će on odlučivati o parlamentarnoj većini.

Kalon nije želeo da otkrije svoje namjere. "Na 48 sati od izbora, ova vrsta manevra (Netanjahua) predvidiva je. Cilj je da mi izgubimo glasove", izjavio je Kalon.

Isak Hercog se takođe udvara Moši Kalonu. "Smatram ga važnim partnerom, ako ja budem formirao buduću vladu", rekao je Hercog, ali mu nije eksplicitno obećao mjesto ministra finansija.

Bonus video: