Keri: Znatna neslaganja Irana i velikih sila u pregovorima

Keri je danas u Egiptu ponovio stanovište Obamine administracije da želi pravi sporazum sa Iranom, a ne bilo kakav
0 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.03.2015. 11:27h

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas u Šarm el-Šeiku u Egiptu da se vraća novoj rundi nuklearnih pregovora sa Iranom u kojima "znatna neslaganja" dvije strane stoje na putu postizanja konačnog sporazuma.

Keri je u ljetovalištu na Crvenom moru, gdje prisustvuje ekonomskoj konferenciji, naveo da ne može da kaže da li će SAD i druge svjetske sile (Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka) moći da do krajnjeg roka, 31. marta, postignu okvirni sporazum.

Državni sekretar SAD rekao je i da treba da razgovara sa šefom iranske diplomatije kako bi procijenili posljedice pisma republikanaca iz američkog Kongresa, upućenog iranskim liderima. Keri je naveo da je pismo potkopalo diplomatske napore administracije predsjednika Baraka Obame.

Članovi Senata SAD iz redova Republikanske partije uputili su otvoreno pismo iranskim zvaničnicima u kojem ih upozoravaju da ne treba da se dogovaraju sa Obaminom administracijom o spornom nuklearnom programu njihove zemlje.

Pismo sa 42 potpisa, uključujući i potpis vođe republikanske većine u Senatu Miča Mekonela, objavljeno je na internetu i u njemu se navodi da međunarodni sporazum s Iranom, prema američkom Ustavu, treba da usvoji i Kongres.

"S obzirom na to, svaki dogovor koji ne odobri Kongres, predstavlja isključivo dogovor Obame i vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Hamneija. Naredni (američki) predsjednik bi mogao da poništi taj dogovor, a budući Kongres da izmijeni neke odredbe dogovora", navodi se u tekstu republikanaca.

Keri je danas u Egiptu ponovio stanovište Obamine administracije da želi pravi sporazum sa Iranom, a ne bilo kakav.

On sjutra putuje u Švajcarsku, gdje treba da bude održana nova runda pregovora Irana i velikih sila o nuklearnom programu Teherana, za koji međunarodna zajednica sumnja da je u svrhu proizvodnje atomskog oružja, dok Iran to poriče, navodeći da je njegov nuklearni program u miroljubive svrhe, odnosno za proizvodnju struje i medicinskih izotopa.

Bonus video: