Ciklon sravnio ostrvo u Južnom Pacifiku

Ciklon Pam je tropska oluja najveće, pete kategorije ciklona, a sa sobom je donijela izuzetno jaku kišu i vjetar koji je dostizao brzinu od čak 320 kilometara na sat
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2015. 09:20h

Ostrvsku državu Vanuatu u Južnom Pacifiku je pogodio snažni tropski ciklon Pam, koji je iza sebe ostavio trag potpunog uništenja.

Agencija Ujedinjenih nacija za djecu UNICEF je saopštila da bi to mogla da bude jedna od najgorih prirodnih katastrofa u Tihom okeanu, budući da se strahuje da je na Vanuatuu stradalo više desetina ljudi, prenijele su svjetske agencije.

Prema još nezvaničnim podacima UN, samo u jednoj provinciji Vanuatua su poginule 44 osobe, dok agencija "Sejv d čildren" izvještava da su kuće u prijestonici Port Vili sravnjene sa zemljom i da "ljudi unezvereni hodaju ulicama tražeći pomoć".

Ciklon Pam je tropska oluja najveće, pete kategorije ciklona, a sa sobom je donijela izuzetno jaku kišu i vjetar koji je dostizao brzinu od čak 320 kilometara na sat.

Pun obim štete izazvane ciklonom nije poznat, budući da su komunikacije Vanuatua sa ostatkom svijeta ograničene.

Ciklon je prvo poharao glavno ostrvo Vanuatu, na kojem živi nešto više od 65.000 ljudi, kao i arhipelag južnije od tog ostrva, sa oko 33.000 ljudi.

"Iako je još rano da se kaže, preliminarni izvještaji ukazuju da bi ovo mogla da bude najgora vremenska nepogoda u istoriji Pacifika", izjavila je direktorka novozelandske filijale UNICEF-a Vivijen Majdaborn. Prema njegovim riječima, u to vrijeme su mu politički lideri izgledali kao da su izašli iz muzeja.

Galerija

Bonus video: