Obama postiđen zbog 47 republikanskih senatora

Otvoreno pismo iranskom vjerskom vođi ajatolahu Hamneiju, objavljeno ranije ovog mjeseca, potpisalo je 47 američkih republikanskih senatora, među kojima i nekoliko potencijalnih kadidata za predsjedničke izbore 2016. godine
3 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 18:56h

Američki predsjednik Barak Obama "postiđen" je zbog republikanaca koji su potpisali pismo u kojem se govori o iranskom nuklearnom programu.

"Njihov osnovni argument je - ne pregovarajte s našim predsjednikom zato što ne možete da mu vjerujete kako će se pridržavati sporazuma. To je gotovo nezabilježeno", istakao je Obama u intervjuu za Vajs medija.

Otvoreno pismo iranskom vjerskom vođi ajatolahu Hamneiju, objavljeno ranije ovog mjeseca, potpisalo je 47 američkih republikanskih senatora, među kojima i nekoliko potencijalnih kadidata za predsjedničke izbore 2016. godine.

Oni su u tom pismu upozorili Hamneija da bi poslije Obaminog silaska sa predsjedničkog položaja 2017. godine naredni predsjednik mogao "jednim potezom pera" da poništi eventualni sporazum, a neki budući kongresi SAD da izmijene uslove tog sporazuma u svakom trenutku.

Do nove runde pregovora američkog državnog sekretara Džona Kerija i iranskog ministra spoljnih poslova Mohamada Džavada Zarifa doći će 15. marta u Lozani.

S obzirom da je mart krajnji rok za dogovor, pregovarači grozničavo nastoje da ostvare sporazum kojim bi se ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za smanjivanje zapadnih sankcija Iranu.

Bonus video: