Iračke snage bombardovale položaje ID u Tikritu

"Dva dana poslije ulaska u Tikrit, naše snage opkolile su naoružane ljude u centru grada, ali mi sporo napredujemo zato što su pripadnici Islamske države postavili veliki broj eksplozivnih naprava", rekao je jedan neimenovani irački zvaničnik
0 komentar(a)
Tikrit, Foto: Reuters
Tikrit, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.03.2015. 16:38h

Iračke snage danas su bombardovale pripadnike vojske Islamske države u Tikritu, ali su džihadisti koji su zaposjeli taj grad, najavili da će odgovoriti i proširiti svoj "kalifat".

"Dva dana poslije ulaska u Tikrit, naše snage opkolile su naoružane ljude u centru grada, ali mi sporo napredujemo zato što su pripadnici Islamske države postavili veliki broj eksplozivnih naprava", rekao je jedan neimenovani irački zvaničnik.

Taktika Islamske države već dugo je postavljenje miniranih zamki. U eksploziji automobila-bombe u jednom kvartu u Tikritu jutros je poginulo šest iračkih vojnika, a 11 je ranjeno.

Juče je objavljeno da su iračke snage, koje su u srijedu ušle u Tikrit, uspjele da ponovo preuzmu kontrolu nad dijelom kvarta Kadisi.

Iračke snage su prije deset dana krenule u ofanizvu na Tikrit, 130 kilometara sjeverno od Bagdada, koji je, poslije Mosula, najveći grad pod okupacijom vojske Islamske države.

Osvajanjem Tikrita iračke snage obezbjeđuju liniju za snabdjevanje za eventualnu ofanzivu za oslobađanje Mosula.

Bonus video: